KO DOBIJA POVEĆANJE PENZIJE? Od sutra kreće ISPLATA, ako ste se prijavili krajem 2023. godine vama SLEDI OVO
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzije

KO DOBIJA POVEĆANJE PENZIJE? Od sutra kreće ISPLATA, ako ste se prijavili krajem 2023. godine vama SLEDI OVO

Od sutra bi trebalo da počne uplata navodno uvećanih penzija

Objavljeno:

Za svih 1,65 miliona penzionera, bez obzira na njihovo prebivalište, kao i to da li primaju celu ili samo deo srpske, a deo inostrane penzije, od sutra, 2. februara, počinje isplata uvećanih penzija za 14,08 odsto. To znači, da pravo na povišicu imaju svi oni koji su u isplatnoj bazi PIO fonda bez obzira gde žive.

Prema kalendaru isplata koje je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), januarske penzije će prvo stići korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti i to već sutra 2. februara.

Tada počinje isplata za sve samostalce i to i za one koji čekove primaju preko tekućih računa i one kojima primanja stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nenad Kostić

Četiri dana kasnije, 6. februara, počeće isplata za vojne i poljoprivredne penzionere, bez obzira na to za koji način isplate su se opredelili.

Кao i obično, penzije će poslednji dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih, pa će za one kojima novac stiže preko tekućih računa isplata početi 8. februara, a za ostale 10. februara.

NAJVEĆA PENZIJA 230.000 DINARA

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.988 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.346 dinara.

Sa januarskim čekom penzionerima stiže povišica od 14,8 odsto, a budući da je prema poslednjem objavljenom podatku prosečna penzija za decembar iznosila 39.850 dinara, januarski ček biće oko 45.775 dinara. Statistika pokazuje da su u poslednje dve godine, uključujući redovna i vanredna povećanja, u Srbiji čekovi ukupno kumulativno povećani za više od 56 procenata.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nenad Kostić

Iz PIO fonda su najavili i da će svi oni koji su do kraja godine stekli pravo na penziju i podneli zahtev PIO fondu sa prvim čekom dobiti deo novca za decembar, a odmah zatim isplatiće im se i redovno januarsko povećanje od 14,8 odsto.

DODATAK NA PENZIJU

Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618 dinara PIO nastavlja da isplaćuje novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije.

- Sistem PIO fonda prepoznaje sve nove koroisnike i budući penzioneri nemaju razloga da brinu. Na njih se prilikom rešavanja zahteva za penzionisanje primenjuju odredbe Zakona o PIO koje važe u momentu podnošenja zahteva. To praktično znači, da ako neko podnese molbu u decembru, o njegovom predmetu se postupak vodi u januaru, prvi ček biće obračunat bez povećanja, ali će odmah zatim službenici PIO fonda izračunati penziju sa uvećanjem od 14,8 odsto i biće im isplaćena redovno u februaru, kad i ostalim korisnicima - naveli su u PIO.

Bonus video:

00:51

SUZANA MANČIĆ ŠOKIRALA IZJAVOM O IZNOSU PENZIJE! O tome kako planira da provede pozne godine života rekla SAMO JEDNU REČ

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.