POSKUPELI PRIVATNI ČASOVI PRED MALU MATURU: Novi udarac na džep roditelja osmaka, ali nastavnici imaju VAŽAN SAVET!
Privatni časovi, Foto: PRINTSCREEN/SASOMANGE.RS, Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

papreno

POSKUPELI PRIVATNI ČASOVI PRED MALU MATURU: Novi udarac na džep roditelja osmaka, ali nastavnici imaju VAŽAN SAVET!

Nataša Vasić, profesor srpskog jezika smatra da su ova uveliko popularna praksa i trend među roditeljima i decom doživeli svoj cenovni uspon

Objavljeno:

Do nedavno su roditelji privatne časove plaćali od 1.000 do 1.200 dinara, a sada za 45 minuta rada sa nastavnikom kod kuće moraju da plate 1.500. Nastava je, kako tvrde mame i tate, već sada četiri meseca pred malu maturu prilično poskupeli.

Nataša Vasić, profesor srpskog jezika smatra da su ova uveliko popularna praksa i trend među roditeljima i decom doživeli svoj cenovni uspon.

- Pre svega razlog treba tražiti u poskupljenjima koja nas okružuju, preko dažbina i prodavnica, tako da je bilo očekivano da poskupi i usluga koju pružaju mnogi nastavnici u Srbiji. Dosta njih to radi kao dodatan posao i zbog dopunske zarade – započela je ona.

Učenje
Učenjefoto: Profimedia

Ona navodi da je potrebno razumeti da do posla nastavnika nije nimalo lako doći, da pre toga moraju biti stečeni uslovi za bavljenje tim pozivom, pre svega završavanjem visoke škole, te da bilo čije znanje nije stečeno preko noći već je u taj proces uloženo dosta truda i vremena.

- Roditelji danas neretko zaborave tu činjenicu, već na umu imaju najviše upravo to da dete posle par privatnih časova popravi ocenu nabolje i tu se uglavnom završava svaka priča, mnogo njih nije zainteresovano da im dete zaista stekne znanje iz određene oblasti i time sebe unapredi.

Sagovornica smatra da roditelji previše sumnjaju u svoju decu, te da vreme koje nisu proveli sa njima pokušavaju da nadoknade plaćanjem privatnih časova, ali da smatra da taj novac može i pametnije da se utroši.

- Ako dete u školi i na časovima nije zainteresovano da nauči sve što se od njega zahteva, tu ni privatni nastavnik ne može ništa učiniti. Učenje radi ocene je "medveđa usluga" za decu, koju pritom ne krivim nimalo, prosečno dete će dosta svog vremena za razmišljanje trošiti na njemu zanimljivije stvari, koje najčešće nemaju veze sa školom. Ipak, bitno je da roditelji pozitivnije utiču na svoju decu, kako bi ona do 14. ili 15. godine stekla radne navike i u određenoj meri se osamostalila – tvrdi Nataša za Kurir.

Polaganje male mature
Polaganje male maturefoto: Dragana Udovičić

"POSKUPELA" I MALA MATURA

Pošto je i cena podučavanja predmeta potrebnih za polaganje male mature skočila, tj. negde ide i do 18.000 dinara, nastavnica Vasić je mišljenja da su školske pripreme sasvim dovoljne da đaci izađu na test, jer se za “prolazak“ ne traži previsok nivo znanja.

Danijela S. iz Beograda svoje dete redovno šalje na privatne časove, ali ima sreće da ovu uslugu ne plaća “papreno“.

- Smatram da su časovi potrebni jer mnogo pomažu deci i olakšavaju učenje, ne mislim da u školi imaju dovoljno vremena da savladaju gradivo u potpunosti. Ta usluga me košta otprilike od 600 do 1.000 dinara po času, ali cena od 1.500 dinara jeste zaista previsoka – kaže sagovornik.

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.