EVO KAKVE SU CENE NA KOPAONIKU U ODNOSU NA NAJPOZNATIJE SKI CENTRE PO EVROPI! Razlike SKI PASS-a će vas IZNENADITI
Zimovanje, Foto: Turistička organizacija Zlatibor, RINA

da li je kopaonik zaista skup?

EVO KAKVE SU CENE NA KOPAONIKU U ODNOSU NA NAJPOZNATIJE SKI CENTRE PO EVROPI! Razlike SKI PASS-a će vas IZNENADITI

Razlike u cenama na svetski poznatim skijalištima i na Kopaoniku

Objavljeno:

Koliko se cene razlikuju u Srbiji u odnosu na Evropu, je možda i veće iznenađenje u odnosu na cene skijanja na Kopaoniku. Štaviše, svetski poznata skijališta, koja su omiljeno mesto mnogih svetskih zvezda, nisu mnogo skuplje u odnosu na Kopaonik.

Za odrasle, cena šestodnevnog ski pass-a košta od 20.750 do 22.500 dinara, dok jednodnevne ski karte koštatju između 4.620 do 5.370 dinara.

Dok za decu karta košta od 13.630 pa do 15.130 dinara za šest dana.

Kop zvanično ima 50 kilometra staza, koje opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 30 000 skijaša na čas što ga svrstava u red najvećih ski centar u ovom delu Evrope. Centar raspolaže sa 1 šestosedom, 7 četvoroseda (4 isklopiva – 6 600 skijaša na čas i 3 obična – 4 200 skijaša na čas), 3 dvosedešnice, 3 ski lifta tipa sidro, 8 ski liftova tipa tanjir i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza.

Kopaonik
Kopaonikfoto: RINA

A evo kako izgledaju cene u nekim od najpoznatijih evropskih skijališta.

Kurševel, Francuska

Unutar najveće skijaške oblasti na svetu, Tri doline, Kurševel i njegovih šest međusobno povezanih sela čine blistavo odmaralište, gde najveće svetske zvezde biraju da provedu zimovanje. Ipak, ono raspolaže i dečijim skijalištem, poseduje Dečje selo, nudi više od sedam hektara terena tako da mladi mogu lako da napreduju. Ovaj kraj je poznat po izuzetnim snežnim padavinama, a Kurševel je toliko visok da još uvek ima mnogo snega u aprilu.

Šestodnevna karta za 600 km staza u Tri doline iznosi 340 evra za odrasle i 272 za decu. Kurševel ima 46 liftova za 102 staze.

Verbier, Švajcarska

Verbije se smatra jednim od najlepših odmarališta u Alpima. Krasi ga mešavina početničkih i stručnih staza, kao mnoge druge ponude za svačiji ukus.

Za 6 dana skijanja ski pass izlazi 415 evra, kako navodi Verbier.com. Postoji 80 žičara za više od 400 km staza.

Insbruk, Austrija

Ako želite da uživate u skijanju, a da vam istovremeno skoči adrenalin Insbruk je idealno mesto. Glavni grad Tirola je dva puta bio domaćin Olimpijskih igara (1964. i 1976.) i okružen je sa 13 skijališta (Kuhtai, Akamer Lizum, Muttereralm, Patscherkofel, Nordkette, Oberperfuss Cable Cars, Hochoetz, Schlick, Glungeneh 2000). Elferbahnen Neustift, Stubai Glacier) svaki jedinstven i drugačiji. Glečer Stubai je najveće područje glečera u Austriji i često ostaje otvoreno do maja, Akamer Lizum ima izazovne prvenstvene staze, a Schlick 2000 je porodični favorit zbog škole skijanja. Kolektivno nazvan Olimpija Skijaški svet, ogromno područje se može istražiti sa samo jednom kartom, Ski Plus Citi Pass-om, koja uključuje ne-skijaške aktivnosti kao što su sankanje i bob na olimpijskoj stazi.

Ima 111 žičara i liftova i sa nešto više od 305 kilometara staze. Šestodnevna karta za odrasle košta 324 evra.

Isola 2000, Francuska

Isola 2000 je popularno skijalište smešteno u južnim francuskim Alpama, na svega 100 km od Azurne obale. Poznato je po prelepim planinskim pejzažima i 120km staza za skijanje. Mesto je idealno za ljubitelje zimskih sportova, i nudi bogat izbor skijaških staza različite težine i vrhunsku infrastrukturu.

Ima 45 staza i 20 liftova. Ski pass za 6 dana za odrasle košta 197 evra, dok je za decu cena za isti period 166 evra.

La Via Lattea, Italija

Ski regija Mlečni Put (poznata i kao La Via Lattea na italijanskom), koja se prostire duž granice između Italije i Francuske, obuhvata šest skijališta, od kojih je Sestrijere svakako najpoznatiji i najupečatljiviji, budući da je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2006. održanih u obližnjem Torinu. Ovaj savremeni skijaški kompleks sastoji se od šest različitih skijališta: Sauze d’Oulx, Claviere, Sestriere, Sansicario, Cesana u Italiji i Montgenevre u Francuskoj. On čini jedinstvenu skijašku destinaciju, povezanu mrežom žičara i ski liftova.

Ima ukupno 146 staza koje se protežu na dužini od 400 km. Cena za 6 dana iznosi 243 evra, dok je za decu 96 evra.

Kranjska Gora, Slovenija

Kranjska Gora je popularno skijalište smješteno u prekrasnom planinskom području Slovenije. Poznata po svojim dobro očuvanim stazama i spektakularnoj prirodi, Kranjska Gora privlači ljubitelje skijanja iz celog svijeta. Skijalište nudi raznolike staze za sve nivoe iskustva, od početnika do iskusnih skijaša.

Jedna od najpoznatijih staza na Kranjskoj Gori je staza Podkoren, koja je često domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Osim alpskog skijanja, posetitelji mogu uživati u nordijskom skijanju, a tu su i brojne staze za sanjkanje i druge zimske aktivnosti.

Cena za 6 dana skijanja iznosi 210 evra za odrasle, dok je za decu 132 evra. Na raspolaganju su 23 žičare, 20km skijaških staza i 14 ski lifta.

Bansko, Bugarska

Bansko
Banskofoto: EPA/Vassil Donev

Bansko, smešten u predivnom planinskom području Pirina u Bugarskoj, predstavlja popularnu destinaciju za ljubitelje skijanja. Planine Pirin pružaju spektakularan pogled. Skijalište takođe nudi mogućnosti za snowboarding i druge zimske aktivnosti. Osim skijanja, posetitelji mogu uživati u tradicionalnoj bugarskoj kuhinji u brojnim restoranima i kafićima u podnožju planine.

Skipass za 6 dana iznosi 281 evra za odrasle, dok je za decu od 105 do 250 u zavisnosti od uzrasta. Posebno je zanimljivo da deca ispod 6 godina i odrasli iznaz 75 za šest dana skijanja plaćaju samo 3 evra skipass.

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

(Espreso / Nova / Kristina Marković / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.