VLADA SRBIJE JE UPRAVO USVOJILA OVE MERE KOJE SE TIČU SUBVENCIJA: Objavljeni su svi detalji
Šalter, Foto: Beta

SUBVENCIJE

VLADA SRBIJE JE UPRAVO USVOJILA OVE MERE KOJE SE TIČU SUBVENCIJA: Objavljeni su svi detalji

Na sednici Vlade je usvojen Zaključak o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija

Objavljeno:

Vlada Srbije je danas donela Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece za 2024. godini za ukupno 400 milona dinara.

Cilj je podrška merama pronatalitetne politike u lokalnim samoupravama s obzirom na opšti cilj održivog demografskog razvoja, a to je stacionarno stanovništvo, tj. stanovništvo u kojem će sledeće generacije biti iste veličine kao i postojeće, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade.

Istaknuto je da nijedna populaciona politika, ma koliko bila razvijena, ne može da odgovori na sve potrebe i očekivanja stanovništva, niti da uzme u obzir sve specifičnosti življenja u jednoj sredini i zato je treba dopuniti merama podrške organima jedinica lokalne samouprave kroz sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece.

Na taj način će mere koje utvrđuje i obezbeđuje Republika, biti proširene i obogaćene merama lokalne samouprave. Prošle godine su sa 400 miliona dinara finansirane pronatalitetne mere i projekti u 52 lokalne samouprave.

Na sednici Vlade je usvojen Zaključak o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma u 2024. godini.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Vlada je usvojila i Uredbu o proglašenju Parka prirode „Radan“ čime se povećava ukupna površina pod zaštitom i približava procentu predviđenim Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode.

Tim aktom bilo je planirano da pod zaštitom, do kraja 2023. godine, bude devet odsto teritorije Srbije.

Proglašenjem zaštite Parka prirode „Radan“ obezbeđuje se očuvanje geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, a narocito očuvanje raznovrsnik oblika vulkanskog reljefa.

Članovi Vlade usvojili su i dve odluke o proglašenju za spomenik kulture – sinagoge u Apatinu i nadgrobnog spomenika Jožefa Кiša u Vrbasu.

Kompleks sinagoge u Apatinu je u tom mestu poslednji očuvani trag jevrejske zajednice koja je bila značajan pokretač i pregalac u razvoju i modernizaciji života u privrednom i kulturnom smislu, navodi se u saopštenju Vlade.

Prvi istorijski podatak o Apatinskoj sinagogi je iz 1885. godine kada je osvećena i osnovano se pretpostavlja da je nastala proširenjem ili prepravkom starije zgrade, tako da je moguće da je prostor na kojem je sadašnji Kompleks, u upotrebi od 18. veka.

Proglašenje nadgrobnog spomenika Jožefa Kiša u Vrbasu za spomenik kulture je u cilju čuvanja sećanje na tu znamenitu ličnost, projektanta i graditelja, kao i njegovu vizionarsku ulogu u izgradnji Velikog bačkog kanala – hidrotehničkog poduhvata koji je preoblikovao izgled današnje Bačke i omogućio njegovo pretvaranje iz močvarnog u prostor prihvatljiv i pogodan za život, piše u saopštenju.

Bonus video:

01:36

SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.