ŠTA JE PENZIONERIMA SVE POTREBNO ZA ODLAZAK U BESPLATNU BANJU? Pored uslova, ključna je OVA DOKUMENTACIJA
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PENZIONERI

ŠTA JE PENZIONERIMA SVE POTREBNO ZA ODLAZAK U BESPLATNU BANJU? Pored uslova, ključna je OVA DOKUMENTACIJA

Uz prijavu penzioner podnosi i penzijski ček

Objavljeno:

Višegodišnja je praksa da penzioneri ostvaruju pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, kaže za Dnevnik direktor Filijale PIO fonda Mirsad Abdurahmanović. Da bi ostvarili pravo na besplatan oporavak moraju ispuniti i određeneuslove, objašnjava on.

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija je penzija do 39.850 dinara. Potrebno je i da korisnici osim penzije nemaju druga lična primanja i da nisu koristili rehabilitaciju, počev od oglasa za 2020. godinu. Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji primaju penziju iz inostranstva, a pod uslovom da je zbir penzija do 39.850 dinara” objašnjava Abdurahmanović.

Uz prijavu penzioner podnosi i penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjenu izjavu na propisanom obrascu, gde želi da se koristi rehabilitacija, kao i to da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja i da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u poslednje četiri godine.

1 / 4 Foto: Nebojša Mandić

Potrebno je da korisnik podnese i izjavu da se ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, ali da ona nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale PIO fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu na konkurs se može prijaviti 200 korisnika PIO fonda, što je do sada rekordan broj ističe Abdurahmanović. Dodaje da su dosadašnja iskustva bila pozitivna i ističe da se konstatno radi na poboljšanju standarda i zdravstvenog stanja penzionera.

Direktor Filijale PIO fonda u Novom Pazaru Mirsad Abdurahmanović podseća da podela penzionerskih kartica koja je startovala 10. oktobra i dalje traje i da je veliko interesovanje. Zahvaljajući karticama, objašanjava on, penzioneri ostvaruju značajne povoljnosti i uštede.

Bonus video:

00:43

Mali: Penzioneri su ti koji su izgradili ovu zemlju

(Espreso / RTVNP/ Senada Kalić/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.