GRAĐANI, PORED ČIŠĆENJA SNEGA DOBRO OBRATITE PAŽNJU I NA OVO: Preti kazna i do 100.000 DINARA
Čišćenje snega/Ilustracija, Foto: RINA

važno je

GRAĐANI, PORED ČIŠĆENJA SNEGA DOBRO OBRATITE PAŽNJU I NA OVO: Preti kazna i do 100.000 DINARA

Kazne za neočišćen sneg mogu da variraju od 5.000 do 50.000 dinara, ali to nije jedino na šta treba obratiti pažnju zimi

Objavljeno:

Čim sneg prekrije trotoare, stepeništa, prilaze zgradama i ulaze, stanari se pitaju ko će da čisti.

Za prostor ispred višespratnica odgovorna je stambena zajednica, koja treba da odluči kako će taj prostor održavati u slučaju snežnih padavina.

Kako ne bi platili kaznu, koja može da varira od 5.000 do 50.000 dinara, na raspolaganju su im tri opcije - ili da očiste sami, da angažuju omladince preko zadruge ili da zovu profesionalnu firmu koja se time bavi.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika, stambene zajednice i upravnici su spremno dočekali ovogodišnji sneg u Beogradu, nije bilo nikakvih problema niti kazni.

Takođe, soli ima u svim zgradama. Kako Banovački podseća, upravnici su dužni da organizuju čišćenje snega, te da u dogovoru sa stanarima odluče kako će to izvesti, piše B92.

Prijepolje, Sneg
foto: RINA

"Imamo tri varijante. Prva, koja je i najjeftinija je da se stanari sami organizuju i lopatama očiste sneg ispred zgrada", priča Banovački.

"Druga opcija je da se pozove zimska služba, odnosno firme koje čiste zgrade. Oni dođu sa svojom opremom i uklone sneg. To je najskuplja ali i najbolja varijanta jer su to profesionalci. I možemo da angažujemo omladince preko zadruge, njihova dnevnica je između dve i tri hiljade dinara, što im se plaća sa računa stambene zajednice. Međutim, kad padne sneg velika je potražnja za njima, pa to može potrajati, dok profesionalne firme dolaze odmah."

Ako se sneg ispred zgrade ne očisti, komunalna inspekcija može da napiše mandatnu kaznu od 5.000 dinara i stambenoj zajednici da rok da očisti prostor.

Zgrada plaća ceo iznos odštete

Takođe, u slučaju da se neko povredi, zgrada plaća ceo iznos odštete.

Banovački kaže da se dešavalo da povređeni tuže zgradu, pa dobiju milionske iznose na sudu.

Minhen, Sneg
foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

Što se tiče održavanja krovova, sa kojih vise ledenice, veliki broj zgrada koje održava "Gradsko stambeno", dolazi po prijavi hitne intervencije, ako upravnici procene da led može da padne.

"Oni brzo izađu na teren i to uspešno saniraju. Ako su zgrade veoma visoke, onda se angažuju alpinisti koji uklanjaju ledenice sa krovova. Važno je sve prijaviti na vreme kako bi se na vreme reagovalo", kaže Banovački.

Preti kazna do 100.000 dinara

Prema odluci o komunalnom redu, obaveza stambene zajednice je da očisti ledenice, inače im preti kazna od 5.000 do 100.000 dinara. Takođe, ukoliko led padne na automobil i ošteti ga, za to je "odgovorna" stambena zajednica.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/Alo/Milan Lovas/b92/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.