OVE TRIKOVE KORISTE PREVARANTI PRI OBMANI KUPACA INVESTICIONOG ZLATA! Stručnjaci UPOZORILI, ovako se zaštitite
Zlato, Foto: Printscreen/Youtube/ NaLac Technique

oprez

OVE TRIKOVE KORISTE PREVARANTI PRI OBMANI KUPACA INVESTICIONOG ZLATA! Stručnjaci UPOZORILI, ovako se zaštitite

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine napominju da Tržišna inspekcija ima veliki broj redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora sa ciljem sprečavanja sive ekonomije

Objavljeno:

Vrednost investicionog zlata je za samo 10 godina skočila 110 odsto što je dovelo do rasta potražnje, a privuklo je i mnoge trgovce koji žele da ostvare laku zaradu, pa zato nadležni i stručnjaci upozoravaju kupce da budu oprezni i da ulažu samo kod proverenih prodavaca investicionim zlatom, koji dugo posluju i na svetskom tržištu.

Kako upozoravaju, pojedine firme kupce privlače trikovima i obmanama, a među njima je i izdavanje lažnih sertifikata, niske marže između kupovnog i prodajnog kursa, odnosno jedna cena na sajtu, a druga u trgovini, kao i prodaja kolekcionarskih i numizmatičkih proizvoda, ili nakita, koji nemaju karakteristike investicionog zlata.

Zlato
Zlatofoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Naglašavaju i da jedino kupovinom kod registrovanog trgovca, kupci će dobiti fiskalni račun i fakturu koji su dokaz da firma posluje legalno, kao i da kupuje od velikih trgovaca koji imaju direktan pristup livnicama, što je najsigurniji znak da će kupiti pravi proizvod.

Kupovinom kod registrovanih trgovaca, dodaju da kupci imaju pravo na informacije za pravi izbor između ponuđene robe, ali i da prijave nekorektno poslovanje ili slučaj nesaobraznosti robe.

Podsećaju i da je za uvoz i izvoz ovog plemenitog metala nadležno Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje izdaje dozvole, dok njihova tržišna inspekcija reaguje u slučaju nekorektnog ponašanja trgovaca i kršenja Zakona o zaštiti potrošača, ali ne kontroliše kvalitet zlata.

Navode i da od kako je 2021. ukinut Zakon koji je obavezivao da zlato koje ulazi u zemlju prođe proveru Direkcije za mere i dragocene metale, više ne postoji sistemska kontrola kvaliteta i da to građani, sada kada posumnjaju, jedino o svom trošku to mogu da provere.

Prema podacima Ministarstva trgovine tokom 2023. godine 14 privrednih društava dobilo je dozvolu za uvoz investicionog zlata.

Zlato
Zlatofoto: Printscreen/Youtube/ NaLac Technique

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine napominju da Tržišna inspekcija ima veliki broj redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora sa ciljem sprečavanja sive ekonomije i ističu da potrošač koji je obmanut, može da se obrati toj inspekciji, koja će, ako je potrebno, pokrenuti vanredni inspekcijski nadzor i preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

Oni apeluju na kupce da pazare samo kod registrovanih trgovaca, jer u suprotnom rizikuju da plate robu koja ne odgovara ponudi i pri tom izgube novac.

U saopštenju se navodi i da je poput mnogih svetskih banaka i Narodna banka Srbije (NBS) povećala svoje zlatne rezerve, koje su sada dostigle rekordnih 40 tona, ukupne vrednosti 2,4 milijarde evra.

Bonus video:

00:29

I mladi ljudi obožavaju zlato

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.