EVO DO KADA PENZIONERI MOGU DA SE PRIJAVE ZA BESPLATNU BANJU: Konkurs je otvoren, a OVO SU USLOVI
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PIO FOND I PENZIONERI

EVO DO KADA PENZIONERI MOGU DA SE PRIJAVE ZA BESPLATNU BANJU: Konkurs je otvoren, a OVO SU USLOVI

Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa

Objavljeno:

PIO fond je juče objavio da je raspisao oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za ovu godinu.

Prijave su počele juče i trajaće do 25. januara.

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja, i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu, precizirano je u saopštenju.

Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. 12. 2023. godine 1 evro = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

1 / 4 Foto: Beta/Dragan Gojić

Navedeno je da je uz prijavu potrebno podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godine i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da, u njegovo ime i za njegov račun, zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju.

Može se priložiti i raspoloživa medicinska dokumentacija ukoliko je korisnik poseduje, a koja nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Istaknuto je da članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se 24. radnog dana od dana isteka oglasa, a na rang listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji, u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli.

"Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije Nezavisnost, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda", navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

04:08

NEMOGUĆE JE DA PENZIONERI PLATE UKOLIKO NE DOBIJU RAČUN! Advokat o štrajku zaposlenih u pošti: Ako kasni račun nije naša krivica

(Espreso / Agencije / Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.