ŠTA JE ŠVAJCARSKA FORMULA ZA PENZIJU KOJA VAŽI I U SRBIJI? Ovo su svi detalji
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIONERI

ŠTA JE ŠVAJCARSKA FORMULA ZA PENZIJU KOJA VAŽI I U SRBIJI? Ovo su svi detalji

Prosečna penzija za januar 2024. godine će sa povećanjem iznositi oko 45.775 dinara

Objavljeno: 12:33h

Od penzije za januar 2024. godine, koja će biti isplaćena početkom februara, svim korisnicima penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primanja će biti uvećana za 14,8 odsto.

Primenom takozvane švajcarske formule plus povišica od 14,8 odsto je usklađena u procentu promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Prosečna penzija za januar 2024. godine će sa povećanjem iznositi oko 45.775 dinara.

Kada se jednom utvrdi iznos penzije za neko određeno lice, taj iznos se periodično menja da bi se povećala kupovna moć penzija. Tome služi „švajcarska formula“ koja dato uvećanje obračunava u odnosu na rast cena i zarada.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Švajcarska formula je formula usklađivanja visine penzija sa rastom cena i zarada, i to: 50% u odnosu na inflaciju, i 50% u odnosu na rast zarada. Ovaj sistem je darežljiviji prema penzionerima od prostog usklađivanja sa inflacijom, pošto je rast zarada obično viši od inflacije, pa bi primenom ove formule penzije rasle više.

Švajcarska formula prvo je primenjena u Švajcarskoj, da bi se ovakav sistem obračuna penzija preneo u druge evrospke zemlje, koje uglavnom kombinuju (doduše, u različitim odnosima) neku vrstu usklađivanja sa inflacijom i rastom zarada. Izutetak su zemlje sa jako visokim rashodima za penzije, kao što su Francuska, Italija, Austrija i Španija, koje svoje penzije usklađuju samo sa inflacijom.

Bonus video:

02:58

ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA NIJE NI DOBRO, NI VELIKO! Stručnjaci otkrili: Evo kakav će STANDARD STANOVNIŠTVA BITI U OVOJ GODINI

(Espreso / Talas / Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.