U PIO FONDU JE POTPISAN VAŽAN SPORAZUM: Ovo će jednoj grupi penzionera olakšati stvari
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

U PIO FONDU JE POTPISAN VAŽAN SPORAZUM: Ovo će jednoj grupi penzionera olakšati stvari

Građani će moći pravo na penziju koje su ostvarili na osnovu propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije

Objavljeno:

Sporazum između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma stupiće na snagu 1. februara 2024. godine.

Ovaj sporazum je značajan za sve naše građane koji su radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih ima između 150.000 i 200.000, prema procenama ambasade Republike Srbije u Kanberi.

Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od ove dve države da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive.

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

1 / 6 Foto: Beta/Dragan Gojić

Pored toga, građani će moći pravo na penziju koje su ostvarili na osnovu propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta će se vršiti bez umanjenja visine davanja. To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji, vrati u Republiku Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno vršiće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine davanja. Stupanjem na snagu ovog sporazuma australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

Prvog decembra 2023, nakon obostrane ratifikacije, stupio je na snagu i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan u Beogradu, 6. novembra 2014. godine. Istovremeno sa Sporazumom, na snagu je stupio i Administrativni sporazum za njegovo sprovođenje.

Sporazumom je obuhvaćena oblast zdravstvenog osiguranja, zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti i dodatak za decu. Stupanjem na snagu ovog sporazuma, prestala je da važi Opšta konvencija o socijalnoj sigurnosti između Jugoslavije i Francuske koja je potpisana 5. januara 1950. godine.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić/ Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.