KAKO SE ODREĐUJE I NAJNIŽA I NAJVIŠA PENZIJA? Mnogi ne znaju da OVO može biti PREPREKA za dobijanje VEĆEG IZNOSA!
Penzioneri / ilustracija, Foto: Beta Dragan Gojić

VAŽNO ZA PENZIONERE

KAKO SE ODREĐUJE I NAJNIŽA I NAJVIŠA PENZIJA? Mnogi ne znaju da OVO može biti PREPREKA za dobijanje VEĆEG IZNOSA!

Od uvođenja u pravne propise, najniži iznos penzije penzionerima određivan je na različite načine

Objavljeno:

Mesečni iznos penzije svakom korisniku određuje se na osnovu trajanja penzijskog staža koji je navršio, kao i na osnovu podataka o njegovim ostvarenim zaradama i naknadama koje su registrovane u matičnoj evidenciji.

Međutim, nekada mesečni iznos penzije određen na ovaj način bude nizak, u toj meri da bi korisnik koji bi primao takvu penziju bio doveden u težak materijalni položaj.

Iz tog razloga, Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisan je najniži iznos penzije, odnosno minimum koji se mora isplaćivati korisniku penzije bez obzira na to koliko staža i kakve zarade je ostvario u svojoj radnoj karijeri.

Od uvođenja u pravne propise, najniži iznos penzije određivan je na različite načine.

U ranijim propisima garantovani iznos zavisio je od trajanja navršenog staža, te su penzioneri sa dužim stažem imali i viši zagarantovan iznos penzije.

Počev od 1. januara 2002, ova praksa je napuštena pa svi penzioneri imaju pravo na jednak najniži iznos penzije.

Tada je propisano da je najniži iznos penzije jednak 20 odsto prosečne zarade u Republici u prethodnoj godini. Od 1. januara 2006. iznos je uvećan na 25 procenata prosečne zarade u prethodnoj godini. Prema važećem Zakonu, korisnicima iz kategorije osiguranika zaposlenih, samostalnih delatnosti, kao i za profesionalna vojna lica, najniži iznos penzije vanredno je usklađen od 1. januara 2011. godine, prema statističkim podacima koji se odnose na učešće najnižeg iznosa penzije u prosečnoj zaradi bez poreza i doprinosa na teritoriji Republike Srbije. Tako određen iznos se dalje usklađuje u skladu sa Zakonom i sada, na samom kraju 2023. godine iznosi 21.766,26 dinara.

Najniži iznos penzije za korisnike poljoprivrednih penzija bio je utvrđen u visini 20 odsto prosečne zarade iz prethodne godine, a takođe je prema odredbama Zakona vanredno usklađen od 1. januara 2011. godine. Tada je poljoprivrednicima propisana najniža penzija od 9.000 dinara i od tog datuma se dalje usklađuje. U decembru 2023. ona iznosi 17.112,14 dinara.

Naravno, očekuje se da oba iznosa budu uvećana već početkom 2024. godine, prema najavljenom povećanju penzija od 14,8 odsto.

1 / 4 Foto: Beta/Dragan Gojić

Kao što smo rekli, najniži iznos penzije isplaćuje se onim korisnicima kojima je primenom zakonskih odredbi određena penzija u iznosu koji je niži od ovih, garantovanih iznosa.

Međutim, postoje okolnosti zbog kojih to nekada nije moguće.

Na isplatu najnižeg iznosa penzije može da utiče prebivalište korisnika penzije, kao i to da li je korisnik ostvario pravo na penziju u inostranstvu. Naime, Zakonom o PIO je propisano da se najniži iznos penzije korisniku isplaćuje samo ako zbir penzije koja je određena u Srbiji i penzije koju dobija iz inostranstva nije veći od propisanog najnižeg iznosa. Ukoliko je zbir tih penzija veći, onda se korisniku isplaćuje samo penzija određena prema opštim zakonskim propisima, na osnovu ostvarenog staža i zarada. U slučaju da je zbir penzija manji od najnižeg iznosa, korisniku će se isplaćivati razlika do najnižeg iznosa penzije, odnosno zbir penzije koju prima iz inostranstva i penzije koju prima u Srbiji iznosiće ukupno onoliko koliki je propisani najniži iznos penzije.

Visina inostrane penzije obračunava se prema važećem deviznom kursu na dan ostvarivanja prava. Kako se pravni propisi u Srbiji i drugim državama razlikuju, dešava se i da penzioner ne ostvari pravo na penziju u Srbiji i u drugoj državi istog dana. Ukoliko je inostrana penzija ostvarena nakon penzije u Srbiji, obračunaće se njena visina u dinarskoj vrednosti na dan priznavanja prava. Zatim se, od tog dana, ponovo odlučuje o najnižem iznosu penzije. Moguće je da se korisniku dodeli razlika do najnižeg iznosa penzije ili da se isplata najnižeg iznosa potpuno obustavi. O činjenici da je pravo na penziju utvrđeno u inostranstvu Fond dobija službeno obaveštenje od inostranog nosioca osiguranja. Ukoliko se o pravu na penziju u inostranstvu prvi put odlučuje, po pravilu će se sačekati na odluku inostranog nosioca osiguranja. Isplata najnižeg iznosa penzije se odlaže kako bi se izbegla eventualna preplata jer inostrana penzija u svakom slučaju utiče na ovo pravo.

Uticaj prebivališta na korišćenje najnižeg iznosa penzije uređen je međunarodnim sporazumima o socijalnom osiguranju koje primenjuje Republika Srbija sa drugim državama.

U slučaju da osoba koja koristi najniži iznos penzije menja mesto prebivališta, odnosno preseli se iz Srbije u inostranstvo, u obavezi je da o toj promeni odmah obavesti Fond. To se čini u cilju dalje isplate penzije u inostranstvu, a i kako bi se proverilo da li se i dalje može vršiti isplata najnižeg iznosa. U protivnom može da dođe do znatnih preplata i neugodnih situacija za korisnika koji mora preplaćeni iznos da vrati iako mu pripada relativno mali iznos penzije.

Najčešća preseljenja korisnika su u neku od država nastalih na prostoru bivše SFRJ, a svi sporazumi zaključeni sa tim državama sadrže odredbu da se najniži iznos ne isplaćuje korisniku sa prebivalištem u drugoj državi. Dakle, ukoliko bi se korisnik prava na najniži iznos penzije preselio iz Srbije, recimo, u Bosnu i Hercegovinu, njemu bi se od dana promene prebivališta obustavila isplata najnižeg iznosa penzije.

Važno je naglasiti da se kao činjenica na osnovu koje se ceni mogućnost isplate najnižeg iznosa uzima prebivalište, a ne to da li se isplata penzije vrši u Srbiji.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso/ Penzionisani/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.