OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA PRED KRAJ GODINE: Važne informacije za penzionere u Srbiji
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PIO FOND

OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA PRED KRAJ GODINE: Važne informacije za penzionere u Srbiji

Od Nove godine prosečna penzija u Srbiji biće oko 45.800 dinara

Objavljeno:

Direktor PIO Fonda Relja Ognjenović kazao je da su tokom cele 2023. godine iz Fonda stizale dobre vesti za penzionere, a kao najznačajnije naveo je da je pre mesec dana korisnicima penzija i naknada isplaćena je jednokratna pomoć od 20.000 dinara, kao i uvećanja penzija, oktobarske za 5,5 odsto, a u januaru je bilo redovno usklađivanje za 12,1 odsto.

Uključujući redovna i vanredna povećanja za protekle dve godine i povišicu od 14,8 procenata koja penzionere očekuje od 1. januara 2024, ukupno kumulativno povećanje penzija u Srbiji biće više od 56 procenata, dodao je on.

Od Nove godine prosečna penzija u Srbiji biće oko 45.800 dinara, odnosno oko 390 evra, što nas, kao što smo i obećali, vodi ka realnom ispunjenju plana da 2025. godine prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, dodao je Ognjenović.

On je podsetio da se jednokratna novčana pomoć isplaćuje redovno već nekoliko godina i da su od 2016. do danas svi penzioneri dobili po 72.900 dinara putem jednokratne pomoći.

„Ovim konkretnim potezima koji direktno utiču na životni standard penzionera doprinosimo da oni žive spokojno i dostojanstveno. Početkom ove godine smo pripremili i dostavili svim penzionerima vodič kroz sve beneficije koje im omogućuje država Srbija i to ne samo preko Fonda PIO, već i preko ostalih institucija i ustanova, sa detaljnim obrazloženjima koja prava imaju, gde i kolike pogodnosti mogu da ostvare. Osim toga, od polovine marta smo pokrenuli postupak prijave i izrade penzionerskih kartica nove generacije, čija je primena počela 1. oktobra i kojom smo omogućili bolji životni standard naših korisnika“, ispričao je direktor Fonda PIO.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Posebno se osvrnuo i na projekat Pen­zi­o­ner­ska kar­ti­ca.

– Pored povećanja penzija i jednokratnih pomoći koje isplaćujemo, Penzionerska kartica je još jedna mera osmišljena da olakša život korisnicima penzija. Ovaj projekat je vid brige države o penzionerima kojima smo pokazali da nam je staranje o njima prioritet i nacionalni interes. Od 15. marta, kada je počela prijava korisnika za izdavanje penzionerskih kartica do danas imamo oko 1,1 milion prijavljenih penzionera, od kojih su skoro svi preuzeli svoje kartice ili su u postupku preuzimanja, tako da ih već tri meseca koriste pri svakodnevnoj potrošnji. Popuste im obezbeđuje više od 800 društveno odgovornih firmi, kompanija, preduzetnika, ustanova i ostalih davalaca pogodnosti širom Srbije s kojima smo potpisali sporazume o saradnji.

Omogućili smo našim korisnicima da za novac kojim raspolažu dobiju mnogo više. Nastojimo da uključimo što više partnerskih firmi da ponude značajne popuste, kako bi naši najstariji mogli svoje treće doba da provedu onako kako zaslužuju.

On je istakao i da je najkonkretniji pokazatelj uspešnog poslovanja Fonda, ali i politike Vlade Republike Srbije, politike investicija i novih radnih mesta, to što već drugu godinu Fond ima značajno bolju naplatu doprinosa. Zahvaljujući tome, uprkos smanjenju stope doprinosa za PIO sa 25 na 24 procenta od 1. januara 2023, prihodi od doprinosa povećani su u prvih 11 meseci, u odnosu na isti period prethodne godine, za 10,4 odsto. Izraženo brojkama to znači da je u odnosu na isti period 2022, ove godine naplaćeno 62,6 milijardi izvornih prihoda više. Viši su čak i u odnosu na rebalans Finansijskog plana.

Na taj način je Fond bio finansijski spreman za vanredno usklađivanje penzija od 1. oktobra i sredstva za ovu povišicu obezbeđena su iz više ostvarenih doprinosa za PIO, pa nije bilo povećanja učešća dotacija države. To smatram velikim uspehom, naročito ako uzmemo u obzir da su 2012. godine dotacije države iznosile više od 48 odsto, a sada smo učešće transfera iz budžeta sveli na 19 odsto za period januar-novembar 2023. iako su bila dva usklađivanja penzije i isplata jednokratne pomoći svim korisnicima Fonda PIO, objasnio je Ognjenović.

Kako je podsetio, Izmenama Zakona o PIO iz septembra 2023, koje se primenjuju od 1. januara 2024, povećan je i procenat izdvajanja za društveni standard korisnika penzija. To konkretno znači da će se od 1. januara za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto, izdvajati 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, što će, između ostalog, značajno povećati broj korisnika koji će o trošku Fonda PIO moći da odu na oporavak u neku od banja Srbije.

Da bi što više penzionera moglo da koristi ovaj benefit, oglas za prijavu korisnika sa nižim penzijama za rehabilitaciju u banjama objavićemo u januaru 2024, da bi već od proleća mogli da krenu na oporavak.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Za standard korisnika penzija jeste najvažnije da im prinadležnosti stižu na vreme i da ta primanja rastu, ali im je takođe važno da imaju različite kulturne i sportske aktivnosti i druge sadržaje koji im omogućuju kvalitetnu socijalnu integraciju. Fond to podržava i taj vid finansijske podrške regulisan je Pravilnikom o društvenom standardu, koji takođe predviđa da se određena sredstva izdvoje i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama, koja se realizuje kroz namenske pakete sa osnovnim životnim namirnicama.

Želim i ovu priliku da iskoristim da još jednom zahvalim penzionerskoj populaciji u Srbiji za razumevanje i podršku koju su pružili državi u težim vremenima, kao i penzionerskim savezima i udruženjima na dobroj i produktivnoj saradnji, naglasio je Relja Ognjenović.

On je istakao i da je u prethodnom periodu Fond značajno tehnološki unapredio osnovnu delatnost.

– Kao što je poznato, pandemija je svima donela velike probleme, ali je nama bila i izazov na koji smo adekvatno odgovorili. U velikoj meri smo digitalizovali poslovne procese, a to se poklapa i sa planom Vlade Srbije o masovnoj digitalizaciji, otvaranjem e-Šaltera i elektronskih servisa, odnosno novih digitalnih metoda koje omogućuju ljudima da mogu da ostvare prava od svoje kuće, bez dolaska na šalter. Od 25. avgusta 2023. dostupna je još jedna elektronska usluga – e-Kalkulator, veb portal kome mogu da pristupe registrovani eID građani, preko naslovne strane sajta Fonda PIO. E-Kalkulator je platforma koja je namenjena osiguranicima i omogućuje im da provere podatke o svom stažu osiguranja, visini primanja, prijavama i odjavama sa osiguranja, da imaju tačan podatak o ukupnom stažu i datum kada ostvaruju pravo, da dobiju okvirni obračun penzije ukoliko u tekućoj godini ostvaruju uslov za penziju. To može da se uradi preko računara ili preko mobilnih uređaja, telefona ili tableta.

Želja nam je da Fond što više približimo korisnicima i osiguranicima i smanjimo potrebu za dolaskom na šalter i čekanje u redovima, odnosno da im omogućimo da sve što je vezano za ostvarivanje prava iz PIO mogu da urade iz svojih domova ili putem mobilnih operatera, kazao je direktor Fonda PIO.

Kao rezultat unapređenja sistema na kojima radimo, u protekloj godini je više od 600.000 osoba koristilo elektronske usluge Fonda, dajući im prednost u odnosu na dolazak na šaltere.

Sve je veći broj evidentiranih zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO podnetih elektronskim putem u odnosu na ukupan broj podnetih zahteva. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu, daljim razvojem elektronskih usluga, rasterećivati šaltere, što će dati prostora da se u radu posvetimo drugim aktivnostima, a na taj način ćemo građanima znatno olakšati korišćenje naših usluga. U uverenju da je pred nama još uspešniji period, želim da u ime zaposlenih u Fondu i u lično ime svima čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike, zaključio je Ognjenović u tradicionalnom novogodišnjem intervjuu redakciji Glasa osiguranika.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani/ Vesna Pejičić/ Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.