EVO KOJI UREĐAJI U KUĆI VAM NAJVIŠE TROŠE STRUJU! Držite se ovih SAVETA ELEKTRIČARA i račun vas neće "BOLETI"!
Račun za struju, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

EVO KOJI UREĐAJI U KUĆI VAM NAJVIŠE TROŠE STRUJU! Držite se ovih SAVETA ELEKTRIČARA i račun vas neće "BOLETI"!

Uređaji koji gutaju struju u vašem domaćinstvu

Objavljeno:

Štednja struje postala je jedna od glavnih tema kako na svetskom nivou, tako i u Srbiji. Pogotovo kada se vidi podatak, da u aktuelnoj energetskoj krizi, Srbi troše čak 4 puta više električne energije od evropskog proseka. Stručnjaci u Srbiji već upozoravaju na neracionalnu potrošnju, a gost "Jutra na Blic", električar Tomislav Micić, kaže da su najveći potrošači grejna tela koja rade na struju.

Prema nekim navodima, čak 60 odsto električne energije koristi se za grejanje, a poseban problem predstavlja i to što mnogi objekti nisu pravilno izolovani.

- Srbija troši tri do četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu - rekao je profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac nedavno za RTS.

Miloš Banjac
Miloš Banjacfoto: Printscreen/youtube/TV PRVA

Bez mnogo ulaganja možemo uštedeti čak 20 odsto potrošnje

Prema rečima stručnjaka, uz veoma malo truda i uz promenu nekih navika, može se uštedeti i do 20 odsto potrošnje struje.

Najveći potrošači su, prema rečima električara Tomislava Mićića, grejna tela. Najviše "gutaju energiju" električni kotlovi i TA peći.

- TA peći treba uključivati tokom noći, dok električni kotlovi ne mogu da sakupe energiju tokom noći, pa je potrebno u njih instalirati termoleguratore, koji neće dozvoliti kotlu da pregreje prostoriju - kaže Mićić za "Blic TV".

Štednja struje može se postići i i promenom navika. Pa je tako, prema savetima električara Mićića, dobro mašinu uključivati tokom noći, ali i steći naviku da se stvari optimalno pakuju u nju.

Strujomer
Strujomerfoto: Profimedia

Kako kaže, klasične sijalice, osim što traju mnogo kraće, troše i mnogo više električne energije u ondosu na led sijalice, koje su neuporedivo štedljivije.

Klima troši tri puta manje struje

- Klima može mnogo da uštedi u odnosu na druga grejna tela. Otprilike troše tri puta manje struje u odnosu na bilo kakvu grejalicu. Kada je u pitanju najisplativije grejno telo, to su toplotne pumpe, ali je njih i najskuplje ugraditi - kaže električar Mićić.

Vlada mišljenje da stari uređaji troše mnogo više električne energije, međutm električar Mićić ističe da je to mišljenje pogrešno.

- Ako su uređaji ispravni, starost ne utiče na potrošnju struje. Struja se troši na grejaču. Nema razlike između starih i novih uređeja - kaže elektiča.

TV troši 10 puta manje električne energije u odnosu na fen za kosu

Kada su u pitanju elektronski uređaji, najveći potrošač je kompjuter, ističe električar.

Kompjuter
Kompjuterfoto: RTS Printscreen

- Elektronski uređaji - tv troši 10 puta manje nego fen za kosu. Kompjuter može da troši od 500 do 800 vati. Stabilni kompjuteri su najveći potrošači. Ako imate uključen mali punjač za struju, videćete da malo greje i malo troši struju. On je zanemarljiv potošač - kaže Mićić.

Izolacija veoma bitna

Dobra izolacija takođe može smanjiti potrošnju električne energije.

- Ako uporedimo stanove sa kućama - svi zidovi koji su okruženi drugiim stanovima - sve komšije greju tako da tu nema mnogo gubitaka toplote. Mnogo veći gubici su u kućama, gde su svi zidovi otvoreni - zaključio je Mićić za "Blic TV".

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.