OD JANUARA VEĆI I MINIMALAC: Ministar najavio povećanje plata
Novčanik, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

NOVA GODINA

OD JANUARA VEĆI I MINIMALAC: Ministar najavio povećanje plata

Osim o povećanju plata, Mali je govorio o pogodnostima koje domaći investitori imaju

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se od januara minimalna zarada povećati za 17,8 odsto.

Ministar Mali je ocenio godinu za nama, godinu u kojoj su i najveće svetske sile prošle kroz veliku krizu, piše Kurir.

- Mi na računu budžeta imamo 5 milijardi evra. Srbija je više od 2,5 puta povećala BDP. Rastu nam plate, penzije, minimalna zarada - nikada veći broj zaposlenih u Srbiji - istakao je ministar Mali i dodao:

- Već od januara krećemo sa 17,8 odsto povećanja minimalne zarade. Srbija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija. Imamo kontrolisane i cene goriva, cene gasa i struje je najniža u Evropi. Imamo i najnižu cenu hleba u regionu- kaže ministar.

Siniša Mali
Siniša Malifoto: Printscreen/RTS

On je ovom prilikom podsetio na pomoć studentima, kao i da je penzionerima počela isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara, plus novčana pomoć za srednjoškolce.

- Nekima ovo mnogo znači, nekima manje, ali ovo pokazuje brigu. U velikom broju marketa, preduzeća, dobićete popuste ili neke benefite. Ovo je zahtev studenata. Imali su zahtev da se napravi jedna studentska kartica. Važne su im avio-karte, Air Serbia daje popust na karte, Srbijavoz, takođe. Postoji i popust za ulazak u bioskope, korišćenje skijališta, razni lanci supermarketa.

- Možda i najvažnija ovo je platna kartica Poštanske štedionice, nema troškova otvaranja i održavanja računa. I svako ko je otvori, Poštansta štedionica će mu uplatiti 1.000 dinara. Kroz konkretne projekte kao što je Moja prva plata, mladi dobijaju podsticaj. Otvaranje fabrika, ulaganje u infrastrukturu, daje veru i volju mladima da ostanu ovde - rekao je ministar.

Osim o povećanju plata, Mali je govorio o pogodnostima koje domaći investitori imaju u odnosu na strane investitore.

- Jednaki su uslovi i za domaće i za strane investitore. Svaki domaći investitor koji je tražio pomoć za neku investiciju, dobio je. Dobro je da ima što više stranih investitora. Mi smo rekorderi u privlačenju stranih investitora. Srbija se promenila. Ulaganjem u brze pruge, ulaganja u puteve, to su stvari koje menjaju zemlju. Svaki kilometar je podsticaj za nekog stranog investitora. Neophodno nam je poverenje građana, jer svako obećanje smo ispunili. Bitno je da nastavimo da razvijamo našu Srbiju.

Ići ćemo na to da prosečna plata bude 1,400 evra, penzije 650 evra, minimalna zarada 650 evra. Ako uporedite to sa ciframa od pre 12 godina, kada smo bili na ivici bankrota, to su ogromne razlike - kazao je.

Srbija je prošle srede predstavila projekat izgradnje kompleksa EXPO 2027. jednom od osnivača kompanije Epl Stivu Voznijaku, koji je bio u poseti Beogradu. Vlada Srbije je Expo proglasila za projekat od nacionalnog značaja, a ministar Mali je istakao značaj ove najveće svetske atrakcije.

- Srbija će 2027. biti domaćin najveće svetske atrakcije. Pokazaćemo se u pravom svetlu celom svetu. Kroz izgradnju nacionalnog stadiona, EXPO 2027, metroa, doprinećemo daljem razvoju.

Stiv Voznijak koji je jedan genije, bio je impresioniran i veoma mi je drago što je prihvatio srpski pasoš. Svi svetski mediji su to preneli. Na takav način se, takođe, pokazuje kako se Srbija promenila. Nadam se da ćemo imati sve veći broj takvih ljudi i u budućnosti - zaključio je Mali.

Bonus video:

03:14

ONI KOJI PRIMAJU MINIMALAC JEDVA SKLAPAJU KRAJ SA KRAJEM Mihajlović: Ko bi rekao DA JE NAJVEĆI BROJ NJIH ZAPOSLENO OVDE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.