NOVA PRAVILA ZA PENZIONERE ZA TAČNO 3 NEDELJE: Evo šta se sve menja
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PIO FOND

NOVA PRAVILA ZA PENZIONERE ZA TAČNO 3 NEDELJE: Evo šta se sve menja

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ako imaju navršenih 45 godina staža osiguranja

Objavljeno:

Od 1. januara sledeće godine važiće novi uslovi za penzionisanje žena jer se starosna granica za odlazak žena u penziju pomera za dva meseca, tako da će uslov za penzionisanje biti 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za muškarce će i dalje važiti isti uslovi za odlazak u penziju, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Starosna granica za žene se pomera u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da se starosni uslov za žene pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi i za žene i za muškarce biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima uslov za penziju biti 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ako imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Kada je reč o pravu na prevremenu penziju starosnu penziju, od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, pa će od 1. januara 2024. godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.