RANIJE KUPOVALI U BEOGRADU NA VODI, A SADA... Gastarbajteri najviše traže nekretnine na OVIH 5 LOKACIJA u Srbiji!
Nekretnine, Foto: Nemanja Nikolić

investicija

RANIJE KUPOVALI U BEOGRADU NA VODI, A SADA... Gastarbajteri najviše traže nekretnine na OVIH 5 LOKACIJA u Srbiji!

Gastarbajteri glavnom žele stan u novogradnji, koji je uređen i nemaju vremena mnogo da traže

Objavljeno:

U proteklom periodu značajan udeo u prodaji nekretnina u našoj zemlji imala je srpska dijaspora. Iako je interesovanje gastarbajtera ranije bilo usmereno ka lokacijama poput Beograda na vodi, koji je predstavljen kao "elitno" naselje, sad su Srbi iz inostranstva usmereni na novogradnju u drugim delovima prestonice i na planine.

Naši ljudi koji već dugo žive i rade u inostranstvu, nekretnine kupuju kako bi se dodatno obezbedili po povratku u Srbiji, ali i sve češeće zbog izdavanja stanova ili kuća, što je veoma unosan posao.

Na spisku lokacija koje su zanimljive našim ljudima iz inostranstva svakako se nalazi i Beograd, a interesovanje vlada za stanovima koji su novoizgrađeni.

Prema podacima jednog portala za oglašavanje nekretnina, najtraženiji stanovi u novogradnji i apartmani na planinama su na Zlatiboru i Kopaoniku, za koje ima i najviše oglasa.

Zlatibor
Zlatiborfoto: Printscreen/RTS

Osim na ove dve planine potencijalni kupci iz dijaspore su sve više zainteresovani i za stanove na Divčibarima, Tari, a ovaj tip nekretnina prodaje se i u Vrnjačkoj banji.

Katarina Lazarević, agentkinja za nekretnine, kaže da je dijaspora ranije više kupovala stanove u Beogradu na vodi, kako bi ih potom izdavali.

„Sada to nije u tolikom broju kao ranije. To su uglavnom pojedinačni slučajevi, nema neke masovne kupovine. Dve su opcije – da se vraćaju ovde da žive u penziji ili da kupe nekretninu za izdavanje. Najveći broj njih je iz Kanade“, kaže Lazarević.

Ona napominje da oni koji žele da investiraju višak novca, gledaju šta će moći da izdaju po dobroj ceni i da se najčešće odlučuju za neki stan u novogradnji u Beogradu, pa i za apartmane na Kopaoniku ili nekretninu na Zlatiboru, u kojima postoji mogućnost da angažuju agencije koje će se baviti izdavanjem umesto njih.

„Uglavnom žele stan u novogradnji, koji je uređen i nemaju vremena mnogo da traže. Važno im je da stan ima garažu i čak su voljni da otkupe i nameštaj, ako je neko u stanu već živeo. Odlučuju se za stanove od 70 do 100 kvadrata. Oni koji se vraćaju, da žive u Srbiji, žele da se nastane ili tamo gde su živeli ranije ili u naseljima gde nekog znaju. U Beogradu uglavnom žele u centru, na Vračaru, gde su im prijatelji i gde sve mogu da obiđu peške“, objašnjava Katarina Lazarević.

Zgrada na Vračaru
Zgrada na Vračarufoto: Emilija Jovanović

Sagovornica Nova.rs da oni koji dolaze iz Austrije, Nemačke i ostalih evropskih zemalja, uglavnom biraju Šabac, Smederevo i Požarevac i okolna mesta iz kojih su otišli, dok oni koji se vraćaju u Vojvodinu uglavnom već imaju nasleđene kuće koje sređuju, a retko kupuju nove nekretnine.

Nakon kupovine nekretnine u rodnom mestu, sve više se investira na planinama.

Prema podacima sajta za glašavnje, prosek cena stanova u novogradnji na Zlatiboru je 2.040 € / m2, a slična cena je i na Kopaoniku, oko 1.982 € / m2.

Aleksandra Mihajlović, PR poznatog sajta za oglašavanje nekretnina kaže da za novogodišnje i božićne praznike mnogi građani Srbije koji žive u inostranstvu dolaze u posetu rodbini i prijateljima u zavičaju, a neretko se dešava da upravo tu priliku iskoriste i da kupe novu nekretninu.

U agencijama kažu da ove godine ne očekuju neko veliko interesovanje, ali nadaju se da će prodaja biti na nivou iz prethodnih godina.

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

(Espreso / Nova / Andrija Lazarević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.