STIŽE UMANJENJE JEDNE VAŽNE NAKNADE ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Rešenja već počela da stižu
Šalter, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

POLJOPRIVREDA

STIŽE UMANJENJE JEDNE VAŽNE NAKNADE ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Rešenja već počela da stižu

Naknade za odvodnjavanje za 2023. umanjuju za 50 odsto vlasnicima, odnosno korisnicima zemljišta i objekata na melioracionom području

Objavljeno:

Poljoprivrednicima u Srbiji počela su da stižu rešenja u kojima je utvrđen umanjen iznos naknade za odvodnjavanje za 50 odsto za ovu godinu.

Rešenja su i o ukidanju ove naknade od 1. januara 2024. godine, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i udruženjima poljoprivrednika Vojvodine koji su ova rešenja dobili.

Na nedavnom sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, ministarke Jelene Tanasković i premijerke Ane Brnabić koji je održan u Kisaču jedan od zahteva koji su poljoprivrednici izneli je i realizacija ove tačke iz sporazuma potpisanog u maju.

Vode Vojvodine kao nadležna institucija za sprovođenje ove izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, poljoprivrednicima je počela da putem elektronske pošte šalje rešenja o umanjenju za ovu godinu i ukidanju za narednu, a rok za plaćanje je 15 dana, a ukoliko ne plate u predviđenom roku, obračunavaće se zatezna kamata.

Poljoprivreda
Poljoprivredafoto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

Naknade za odvodnjavanje za 2023. umanjuju za 50 odsto vlasnicima, odnosno korisnicima zemljišta i objekata na melioracionom području određenom u skladu sa zakonom, kao i da oni od 1. januara naredne godine neće biti obveznici plaćanja te naknade, saopšteno je ranije iz ministarstva.

Ovo umanjenje, kao prestanak obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje od 1. januara 2024, propisano je izmenama i dopunama Zakona o naknadama zakorišćenje javnih dobara koji je stupio na snagu 4. novembra ove godine.

Precizira se da se umanjenje plaćanja za 2023. odnosi na zemljišta upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, objekte upisane u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, ako su istovremeno upisane i u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i na objekte upisane u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo ako je istovremeno objekat upisan i u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Bonus video:

00:20

Srpska poljoprivreda porasla 5 odsto u korona godini

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.