KAKO OSTVARITI PRAVO NA UVEĆANI DODATAK ZA TUĐU NEGU I POMOĆ? Evo koji USLOVI moraju biti ISPUNJENI!
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Beta/Branislav Božić

kako do uvećanih primanja?

KAKO OSTVARITI PRAVO NA UVEĆANI DODATAK ZA TUĐU NEGU I POMOĆ? Evo koji USLOVI moraju biti ISPUNJENI!

Osim prava koja se tiču penzija, korisnici Fonda PIO koji primaju naknadu za tuđu negu i pomoć zanimaju se i kako mogu dobiti uvećanje primanja

Objavljeno:

Osim informacija koje se tiču penzija, a koje penzioneri dobijaju od PIO fonda, korisnici se pitaju kako da ostvare prava za naknadu za tuđu negu i pomoć

Kako prenosi portal Penzionisani, PIO Fond dobio je pitanje iz Valjeva, odakle se gospođa interesuje za prava svog oca koji je korisnik Fonda PIO i prima naknadu za tuđu negu i pomoć.

Ona kaže da mu se stanje pogoršalo i smatra da bi možda mogao da dobije i uvećani dodatak, pa je interesuje koja je procedura za dobijanje uvećanog dodatka za tuđu negu i da li je to moguće uraditi putem e-šaltera?

1 / 6 Foto: Ana Paunković

Iz Fonda PIO navode da je Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno da pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu ostvaruju lica koja imaju utvrđeno telesno oštećenje 100 odsto po jednom osnovu, lica koja imaju organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa, kao i lica kod kojih je utvrđena potreba za pomoći i negom i koja imaju više oštećenja, s tim da nivo oštećenja iznosi više od 70 odsto po najmanje dva osnova.

Pravo na uvećani dodatak mogu da ostvare i korisnici novčane naknade za negu i pomoć koju isplaćuje Fond PIO, ukoliko ispunjavaju propisane uslove.

Međutim, ovo pravo se drugačije ostvaruje.

Naime, utvrđivanje prava na uvećani dodatak za negu i pomoć i isplatu naknade vrši Centar za socijalni rad gde se i podnosi zahtev, podsećaju iz Fonda.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.