JOŠ JEDNA DOBRA VEST ZA PENZIONERE! Potpisan je SPORAZUM koji je OVOJ GRUPI olakšati mnogo
Foto: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

javljeno je

JOŠ JEDNA DOBRA VEST ZA PENZIONERE! Potpisan je SPORAZUM koji je OVOJ GRUPI olakšati mnogo

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju

Objavljeno:

Za penzionere stiže još jedna dobra vest, a odnosi se na sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti koji će stupiti na snagu 1. februara sledeće godine.

Naime, kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od ove dve države da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive.

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje se da će građani pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, moći da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta, će se obavljati bez umanjenja primanja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno obavljaće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine primanja.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće, naveli su iz Ministarstva za rad.

Bonus video: EVO KOJI PENZIONERI SU UKLJUČENI U DANAŠNJU POMOĆ OD 20.000 DINARA! Iz sindikata poručili: U spadaju prijave samo do OVOG datuma

01:44

EVO KOJI PENZIONERI SU UKLJUČENI U DANAŠNJU POMOĆ OD 20.000 DINARA! Iz sindikata poručili: U spadaju prijave samo do OVOG datuma

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.