VAŽNO ZA SREDNJOŠKOLCE! DANAS JE ZADNJI DAN DA POPUNITE FORMULAR: Ako to ne uradite, NIŠTA OD 10.000 od države!
Foto: RINA

POŽURITE

VAŽNO ZA SREDNJOŠKOLCE! DANAS JE ZADNJI DAN DA POPUNITE FORMULAR: Ako to ne uradite, NIŠTA OD 10.000 od države!

Srednjim školama u Republici Srbiji je stigao dopis u kome se navodi da je za dobijanje ove pomoći države dovoljno popuniti formular

Objavljeno:

Pravo na pomoć srednjoškolci će ostvariti samo ako oni ili roditelji popune i predaju formular i saglasnost roditelja. Takođe, srednjoškolci pravo na pomoć mogu da ostvare i tako što će popuniti i online formular, a rok za prijavu u ovoj formi je do danas do podne!

Elektronski formulari

Srednjim školama u Republici Srbiji je stigao dopis u kome se navodi da je za dobijanje ove pomoći države dovoljno popuniti formular u elektronskoj formi.

Ubrzo potom su o tome obavešteni i roditelji učenika. Evo kako elektronski formular izgleda:

Formular, Srednjoškolci
foto: PRINTSCREEN
Formular, Srednjoškolci
foto: PRINTSCREEN

Kako se još navodi, neophodno ga je popuniti do sutra u podne.

Formulari u pisanoj formi

Učenici treba da popune formular i upišu broj tekućeg računa, a ako nemaju svoj, onda broj računa roditelja.

Formular
foto: Printscreen

Pored formulara roditelji će morati da popune i saglasnost. Rok za predaju oba dokumenta je petak 1. decembar.

Dakle oba dokumenta, i saglasnost i formular, učenici moraju da odštampaju, popune i dostave razrednim starešinama, a moraju biti i potpisani od strane ovlašćenog službenika škole.

Drugi dokument, "Obrazac za dostavljanje podataka potrebnih za uplatu jednokratne pomoći u skladu sa zaključkom Vlade", takođe popunjava roditelj deteta.

Posebne kategorije učenika

Odmah po objavljivanju podataka o dodeli jednokratne novčane pomoći srednjoškolcima nastale su brojne nedoumice. Jedna od njih je vezana za pitanja o tome da li neke posebne kategorije učenika ostvaruju pravo na nju.

Pravo na jednokratnu pomoć Vlade Srbije u iznosu od 10000 dinara, pored redovnih učenika u srednjim školama na teritoriji naše zemlje, ostvaruju i:

  • vandredni učenici
  • učenici koji pohađaju verske škole, vojne škole i internacionalne srednje škole

Takođe, ovu pomoć mogu da dobiju i đaci osmog razreda osnovne škole, ako ispune ove uslove.

Ovo su glavne nedoumice oko isplate ove pomoći države

Proveravali smo koji su odgovori na najčešća pitanja u vezi isplate pomoći srednjoškolcima:

Pitanje: Da li i vanredni učenici srednjih škola imaju pravo na jednokratnu pomoć i do koje godine, imajući u obzir da su to za pojedina zanimanja i lica u radnom odnosu?

Odgovor:

- Zaključak koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola donet je na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Кako je članom 2. navedenog zakona propisano, između ostalog, da se članom porodice smatra dete koje živi sa roditeljima u zajedničkom domaćinstvu, kao i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju - do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života, ovo pravo mogu da ostvare redovni i vanredni učenici srednjih škola do navršene 26. godine života.

Pitanje: Da li lica koja su na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji, specijalističkom ili majstorskom obrazovanju imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć?

Odgovor:

- Prema članu 19. stav 4. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da nakon završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u srednju školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja, u skladu sa posebnim zakonom.

Članom 33. stav 5. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisao je da posle završenog srednjeg obrazovanja i vaspitanja u školu može da se upiše lice radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja.

S obzirom na navedene odredbe zakona, lica upisana u školu radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja nemaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć jer se navedene „forme obrazovanja“ ostvaruju po stečenom srednjem obrazovanju.

Pitanje: Da li lica koja pohađaju verske škole, vojne škole i internacionalne srednje škole imaju pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći?

Odgovor:

- Da. Ovo pravo ostvaruju učenici koji imaju državljanstvo Republike Srbije svih srednjih škola koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Pitanje: Ako je učenik pohađa dve srednje škole (npr. gimnaziju i muzičku školu) da li ostvaruje pravo na dve novčane naknade?

Odgovor:

- Ne, jer ne može ostvariti isto pravo dva puta po istom osnovu.

Pitanje: Da li srednjoškolci srpskog državljanstva koji se školuju u inostranstvu imaju pravo na jednokratnu pomoć Vlade Srbije u iznosu od 10000 dinara?

Odgovor:

- Nažalost ne, s obzirom na to da ovo pravo ostvaruju učenici koji pohađaju srednje škole u sistemu obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije, odnosno srednje škole koje obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Bonus video: POMAGAO UGROŽENIMA NA KOSMETU, A TOKOM KORONE BESPLATNO PREVOZIO MEDICINARE: Taksisti i heroju - Branku, sada treba NAŠA POMOĆ

08:22

POMAGAO UGROŽENIMA NA KOSMETU, A TOKOM KORONE BESPLATNO PREVOZIO MEDICINARE: Taksisti i heroju - Branku, sada treba NAŠA POMOĆ

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.