UKOLIKO BAŠ DANAS PREDAJETE ZAHTEV ZA PENZIJU, OVO JE VAŽNO ZNATI: Evo šta je sve potrebno od dokumentacije
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PIO FOND

UKOLIKO BAŠ DANAS PREDAJETE ZAHTEV ZA PENZIJU, OVO JE VAŽNO ZNATI: Evo šta je sve potrebno od dokumentacije

Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju u dva slučaja

Objavljeno:

Svi koji zaključno sa današnjim datumom podnesu zahtev za penziju koja se isplaćuje iz kase PIO fonda biće na listi za isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara, koja stiže 30. novembra. Njihova rešenja o ostvarivanju prava biće doneta posle ovog datuma.

Ukoliko danas predajete zahtev za penziju, potrebno je da znate neke ključne stvari.

Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju u dva slučaja:

  • sa navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili
  • sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju potrebno je da osiguranik podnese odgovarajući zahtev nadležnoj filijali ili ispostavi RFPIO prema svom prebivalištu i to nakon prestanka osiguranja.

Međutim, kako postoji mogućnost da lice, nakon prestanka osiguranja, ponovo zasnuje radni odnos ili počne da obavlja delatnost, te ponovo bude osigurano, ono može podneti zahtev i tokom trajanja tog ponovnog osiguranja. U tom slučaju, prestankom osiguranja će se smatrati raniji (inicijalni) prestanak osiguranja, ali pod uslovom da je zahtev podnet najkasnije u roku od šest meseci od dana ponovnog stupanja u osiguranje.

Zahtev se može podneti i elektronskim putem, preko portala E-šalter RFPIO.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Na portalu se može preuzeti odgovarajući obrazac i elektronski popuniti, a potom tako i poslati nadležnoj filijali/ispostavi, zajedno sa skeniranim dokumentima koji su potrebni za ostvarivanje prava i isplatu penzije. Dokazi potrebni za ostvarivanje prava su: dokaz kojim se utvrđuje identitet (očitana lična karta), dokaz o penzijskom stažu u Republici Srbiji (radna knjižica, uverenje o beneficiranom radnom stažu, druge javne isprave o stažu) kao i dokaz o stažu u inostranstvu (ukoliko ga je bilo), dokaz o prestanku radnog odnosa (rešenje o prestanku radnog odnosa usled ispunjavanja uslova za sticanje prava na penziju); dokaz o korišćenju prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje; uverenje o obavljanju samostalne delatnosti izdato od strane nadležnog organa opštine, odnosno odgovarajućeg udruženja, saveza (za period do 31.12.2005. godine), odnosno rešenje Agencije za privredne registre (za period od 01.01.2006. godine); uverenje o plaćenom doprinosu za PIO sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, izdato od strane Poreske uprave za period obavljanja samostalne delatnosti (ovo uverenje nije potrebno za samostalne umetnike, filmske radnike i sportiste do 31.12.2002. godine, a za sveštenike i verske službenike do 31.08.2004. godine); uverenje o plaćenom doprinosu za PIO sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, izdato od Poreske uprave za period obavljanja poljoprivredne delatnosti; dokaz o regulisanom vojnom roku (overena fotokopija vojne knjižice ili uverenje vojnog odseka).

1 / 3 Foto: Beta/Dragan Gojić

Koji od navedenih dokaza je potrebno priložiti uz zahtev zavisi od vrste osiguranika koji taj zahtev podnosi. Pored dokaza koji su potrebni za ostvarivanje prava, osiguranik je dužan da uz zahtev podnese jedan od dokumenata potrebnih za isplatu penzije, a u zavisnosti od opcije za koju se korisnik odlučio, odnosno u zavinosti od situacije u kojoj se nalazi.

Ta dokumenta su: potvrda ili ovlašćenje banke o broju računa korisnika na koji će se penzija isplaćivati; rešenje ustanove o postavljenju staraoca ili hranitelja koje sadrži broj tekućeg računa za isplatu penzije; rešenje o smeštaju korisnika u ustanovu socijalne zaštite, odnosno drugu ustanovu koje sadrži broj računa ustanove na koji će se vršiti isplata penzije ili punomoćje kojim se ovlašćuje lice za prijem penzije sa podacima o broju tekućeg računa punomoćnika.

Od 01. januara 2019. godine, RFPIO isplatu penzija vrši isključivo uplatom sredstava na tekući račun korisnika, punomoćnika korisnika ili ustanove u koju je korisnik smešten, te je iz tog razloga potrebno dostaviti neki od navedenih dokumenata.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.