PODNELI STE ZAHTEV ZA STAROSNU PENZIJU, ALI VAM PODACI NISU KOMPLETNI: Evo šta se dešava u tom slučaju
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PIO FOND

PODNELI STE ZAHTEV ZA STAROSNU PENZIJU, ALI VAM PODACI NISU KOMPLETNI: Evo šta se dešava u tom slučaju

Mnoge penzionere interesuje šta podrazumeva privremeno rešenje za penziju

Objavljeno:

Privremeno rešenje za penziju se donosi ako su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, ali se na osnovu činjenica i podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji ne može odlučiti o konačnom iznosu penzije.

Ukoliko je to i kod Vas slučaj, privremenim rešenjem će Vam biti određen akontativni iznos penzije. Ovaj iznos se usklađuje na način predviđen za usklađivanje penzija, a u rešenju mora izričito biti naglašeno iz kojih razloga nije bilo moguće odrediti konačan iznos penzije.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Nakon utvrđivanja nedostajućih činjenica i podataka, privremeno rešenje će Vam, po službenoj dužnosti, biti zamenjeno rešenjem kojim se određuje konačan iznos penzije, od dana utvrđivanja prava na penziju i uz obračun isplaćenih iznosa penzije. Ako u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja ne budu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaće konačan, o čemu će biti doneto rešenje po službenoj dužnosti.

Ukoliko se utvrdi da Vam je isplaćen manji akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, Fond će Vam razliku iznosa isplatiti u celosti odjednom.

Ako se utvrdi da Vam je isplaćen veći akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, Fond će doneti rešenje o obavezi povraćaja više isplaćenog iznosa.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.