OD NOVE GODINE NOVA POMOĆ ZA NEKE GRUPE GRAĐANA SRBIJE: Na spisku su i PENZIONERI, a PRIJAVA JE OBAVEZNA
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PIO FOND

OD NOVE GODINE NOVA POMOĆ ZA NEKE GRUPE GRAĐANA SRBIJE: Na spisku su i PENZIONERI, a PRIJAVA JE OBAVEZNA

Posebno je važna stavka za ljude koji imaju više od 65 godina, ali nemaju penziju

Objavljeno:

Vaučeri za odmor su već godinama popularni u Srbiji i vrlo brzo "planu". Za njih mogu da se prijave određene kategorije, među kojima su i penzioneri. Pokazalo se da su upravo oni najčešći korisnici vaučera.

Nova tura vaučera, odnosno pola miliona njih, stiže već od 1. januara.

Ko ima pravo na ovu pomoć?

Pravo na vaučere za odmor ima osam grupa građana, a među njima su i stari i mladi.

  • penzioneri
  • nezaposlena lica, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada
  • zaposleni građani, čija primanja ne prelaze 70.000 dinara
  • ratni vojni invalidi i civilni invalidi
  • poljoprivrednici
  • studenti
1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Vrednost vaučera za odmor iznosi 5.000 dinara, navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava koji korisnik može da koristi pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Kako se koriste vaučeri za odmor?

  • mogu se koristiti isključivo u ugostiteljskim objektima van mesta prebivališta i van mesta studiranja korisnika vaučera;
  • minimum je pet noćenja;
  • vaučer može pokriti maksimalan iznos u vrednosti od 5.000 dinara. Ukoliko je iznos računa veći, korisnik je dužan da ostatak sume isplati sam. U slučaju da je iznos računa manji, vaučer pokriva ceo iznos, a razlika do 5.000 dinara se ne može naknadno iskoristiti;
  • korisnik vaučera prijavu podnosi lično i tom prilikom stavlja na uvid, odnosno prilaže potrebnu dokumentaciju. Izuzetno, za maloletno ili poslovno nesposobno lice, koje ispunjava uslov za dodelu vaučera, prijavu podnosi zakonski zastupnik (roditelj, odnosno staratelj), uz dokaz o zakonskom zastupanju.

Dokumentacija za vaučere

Kada popunite prijavu, ona se sa pratećom dokumentacijom podnosi na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, obavezno je priložiti i ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, ali i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara na mesečnom nivou prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, dok studenti moraju da prilože original potvrde o statusu studenta.

Posebno važna stavka za starije od 65 godina koji nemaju penziju

Ova grupa ljudi prilaže potpisanu izjavu da nemaju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije. Ostali ne moraju da prilažu dokaze.

Bonus video:

04:08

NEMOGUĆE JE DA PENZIONERI PLATE UKOLIKO NE DOBIJU RAČUN! Advokat o štrajku zaposlenih u pošti: Ako kasni račun nije naša krivica

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.