POGLEDAJTE KAKO GORŠTACI ZARAĐUJU: Plod ove biljke SKUPLJI OD MALINE, uberu ih začas, a ne ulažu NIŠTA!
Šuma, Foto: Profimedia

Dobra zarada

POGLEDAJTE KAKO GORŠTACI ZARAĐUJU: Plod ove biljke SKUPLJI OD MALINE, uberu ih začas, a ne ulažu NIŠTA!

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja

Objavljeno:

Cena za kilogram maline proteklog leta bila je 190 dinara, a kilogram plodova kleke ove jeseni košta 450 dinara.

Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su gorštaci pronašli zaradu. Početna cena ovog šumskog ploda po kilogramu bila je 300, a već sada 450 dinara. U vreme kada "srade" letinu, tokom jesenjih dana, gorštaci sa visova Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleki, četinaru na kome rađaju plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju.

Kleka
Klekafoto: Jon Benedictus / Alamy / Alamy / Profimedia

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu.

- Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica - objašnjvaju berači i dodaju:

- Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište.

Kleka
Klekafoto: Irina Ruchushkina / Alamy / Alamy / Profimedia

Posao, kažu, nije težak, ali je najvažnija volja za radom, rutina se stiče vremenom, a robe nikada dosta. Rod kleke varira iz godine u godinu, a najveći rod je svake treće godine. Ponekad se desi godina da roda nema ni za lek.

Od kleke Gorštaka u svetu se pije džin.

Količine ovih čarobnih bobica, koje beru srpski planinci, koriste se jednim delom u farmaceutskoj industriji, ali i za proizvodnju egzotičnog pića džina, popularnog u celom svetu.

Bonus video:

01:30

OVAKO ĆETE IMATI VEĆA PRIMANJA I LIČNU SLOBODU Ekonomista otkrio PRAVILA za privatan biznis: Prvo, radićete duže od 8 sati

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.