ŠTA SE TO DEŠAVA SA INFLACIJOM U SRBIJI? Evo šta je objavljeno iz Narodne banke srbije
Stanje sa inflacijom u Srbiji, Foto: Stefan Jokić

oglasili se

ŠTA SE TO DEŠAVA SA INFLACIJOM U SRBIJI? Evo šta je objavljeno iz Narodne banke srbije

Najnoviji podaci u vezi sa inflacijom u Srbiji

Objavljeno:

Međugodišnja inflacija se u oktobru spustila na jednocifreni nivo i iznosila je 8,5 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku i navela da je ovakvo kretanje u skladu sa očekivanjima NBS.

Smanjenju inflacije u oktobru je u najvećoj meri doprineo nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.

Iz NBS navode da je mesečna inflacija u oktobru iznosila 0,3 odsto, što je slična dinamika rasta kao i u prethodna dva meseca i da je u najvećoj meri bila vođena rastom cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, 0,5 odsto i cena energenata, 0,3 odsto, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića, u proseku, ostale nepromenjene.

Stanje sa inflacijom u Srbiji
Stanje sa inflacijom u Srbijifoto: Nebojša Mandić

U okviru cena hrane, cene svežeg povrća su smanjene za 3,3 odsto, čime su one u periodu od jula do oktobra kumulativno smanjene za više od 20 odsto.

Rast cena prerađene hrane u oktobru imao je istu dinamiku kao i tokom trećeg tromesečja, 0,2 odsto, što ukazuje na stabilizaciju kretanja na tržištu osnovnih životnih namirnica.

Tome je doprinelo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, na šta ukazuje i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno sa oktobrom snižene za 1,6 odsto.

Bonus video:

03:34

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju CRNE LISTE?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.