CENA RIBE KOJU SRBI KUPUJU OTIŠLA U NEBESA: Sada uzimaju samo OVU, prodavac otkrio kako da znate da li je SVEŽA
Foto: Tamara Trajković

poskupljenje

CENA RIBE KOJU SRBI KUPUJU OTIŠLA U NEBESA: Sada uzimaju samo OVU, prodavac otkrio kako da znate da li je SVEŽA

Što se tiče ribe, ona se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak

Objavljeno:

Uveliko je počela sezona slava, a uskoro nas očekuje i veliki Božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara 2024. godine. U toku celog ovoga posta pravilo je da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim sredine i petka koji se poste "na vodi".

Što se tiče ribe, ona se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog postaje strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi".

Shodno tome MONDO je posetio jednu beogradsku gradsku pijacu i otkrio koju ribu Srbi najviše kupuju za vreme slava i posta, kako se kreću cene, ali i kako da prepoznate svežu ribu.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

"Srbi uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, tako da su se oni okrenuli pastrmci, oradi, brancinu - više morskom program nego rečnom", objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.

Ipak, kako ističe prodavac, naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češka, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako prepoznati svežu ribu, Nemanja objašnjava:

"Ili pomoću škrga koje se nalaze u glavi ribe koje moraju da budu jarko crvene ili po očima koje moraju da budu bistre kao da je u pitanju živa riba. Takođe, u slučaju rečne ribe ne sme da se kupuje riba bez sluzi. Sluzava rečna riba je sveža", savetovao je sagovornik.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Takođe, sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan "riblji" miris nisu za upotrebu. Konkretno trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma iz druge ribarnice su nam rekli da zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.

Bonus video: KOLEKCIONARI PRAVE VELIKI PROBLEM PODIZANJEM CENA NA AUKCIJAMA! Bojić: Dobro je što je slika Paje Jovanovića vraćena u Srbiju

04:36

KOLEKCIONARI PRAVE VELIKI PROBLEM PODIZANJEM CENA NA AUKCIJAMA! Bojić: Dobro je što je slika Paje Jovanovića vraćena u Srbiju

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.