EVO KADA STIŽE ČETVRTA RATA POREZA: U ova 2 koraka proverite koliko dugujete, NEMA ČEKANJA na šalteru!
Banka, Foto: BETA/OMS

transakcije

EVO KADA STIŽE ČETVRTA RATA POREZA: U ova 2 koraka proverite koliko dugujete, NEMA ČEKANJA na šalteru!

Četvrta rata poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu 14. novembra

Objavljeno:

Poslednja, četvrta rata poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu 14. novembra, a da li ste izmirili sva dugovanja za porez možete da uradite bez odlaska na šaltere lokalnih poreskih administracija i čekanja u redu. Moguće je dobiti ove informacije online, brzo i jednostavno, putem Portala lokalne poreske administracije www.lpa.gov.rs.

Ukoliko kao poreski obveznik posedujete imovinu u različitim opštinama ili gradovima, moguće je videti pregled stanja za svaku opštinu ili grad posebno ili zbirno.

Kada znate kako da pristupite ovim informacijama online, možete lako i redovno proveravati svoje poreske obaveze. Na ovaj način bićete uvek sigurni da ste ne samo u skladu sa zakonom, već i da ste izbegli dodatna plaćanja jer ne samo što se za svaki dan kašnjenja obračunava zatezna kamata od oko 11 odsto na godišnjem nivou, već rizikujete i da platite novčane kazne za neplaćene kvartale.

Kurir vam predstavlja kako da u nekoliko koraka pristupite ovim informacijama:

1. Prijavite se na portalu lokalne poreske administracije

Najpre, posetite veb stranicu www.lpa.gov.rs i kliknite na opciju "Prijava na sistem". Da biste pristupili ovoj vrsti usluge morate se prijaviti sa visokim nivoom pouzdanosti, a to možete učiniti na dva načina:

- kvalifikovanim elektronskim sertifikatom - dobija se na portalu eUprave ili u nekoj od ovlašćenih poslovnica, a izdaju ga sertifikaciona tela poput Javnog preduzeća Pošta Srbije i PKS.

- putem aplikacije ConsentID koja je besplatna i dostupna za Android i iOs korisnike

Banka
foto: Profimedia

SPISAK ŠALTERA

Spisak šaltera po gradovima na kojima je moguće dobiti parametre za mobilnu aplikaciju Conesent ID možete pronaći ovde. Papir koji dobijete sadržaće parametre koje upisujete u mobilnu aplikaciju ConsentID ili skenirate QR kod kako biste aktivirali aplikaciju. Svaki put kada želite da prisitupite ovoj usluzi moraćete da se prijavite prvo u aplikaciju na mobilnom telefonu, da unesete vaš pin i potvrdite zahtev za prijavu na telefonu. Nakon toga nastavljate dalje pretragu.

2. Pronađite informacije o porezu na imovinu

- Kada se uspešno prijavite, kliknite na "Poreske obaveze" i tražite "Upit stanja". Zatim birate između opcija "Stanje na računima po opštini", "Uvid u ukupan dug po poreskim računima" ili "Pregled izvršenih transakcija". Na ekranu ćete videti informacije o svojim poreznim obavezama, uključujući dugovanja ako postoje.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.