UMANJITE RAČUN ZA STRUJU OVE ZIME I DO 40 ODSTO: Potrebno je samo da URADITE 1 STVAR i uštedećete novac
Foto: Espreso

značiće vam to

UMANJITE RAČUN ZA STRUJU OVE ZIME I DO 40 ODSTO: Potrebno je samo da URADITE 1 STVAR i uštedećete novac

Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi dok postoji mogućnost da se računi prepolove ako se obaveze izmire na vreme, rekla je ona

Objavljeno: 08:16h

Struja je poskupela 1. novembra i to za 8 odsto. Ovo je i drugo poskupljenje od početka godine. Građani će plaćati struju po novom obračunu u kojem je uračunat novi rast cene. Cena kilovat sata za mala domaćinstva iznosiće 10,26 dinara, a sa PDV-om 14,29 dinara.

I pored novih cena struje koje su veće nego ranije, država je obezbedila mogućnost da se računi za električnu energiju umanje tokom sezone. Računi će biti umanjeni i za određene grupe građana kao što su penzioneri i socijalno ugroženi građani.

Popusti za penzionere prilikom plaćanja računa za struju

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone. Naši najstariji sugrađani za ovaj popust mogu da se prijave na šalterima u svojim opštinama od sledeće nedelje.

Termoelektrana, Grejanje, Srbija
foto: Profimedia

Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobije popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

- Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za struju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti. Tokom čitave godine radili smo na tome da povećamo broj građana koji koriste pravo na olakšice za potrošenu energiju.

- Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766, 26 dinara dobiju mesečno za hiljadu dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone. Pozivam naše najstarije sugrađane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, a mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računiće se umanjivati po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takodje, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne enegijie svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

struja, grejanje, računi
foto: Profimedia

Računi za struju mogu da budu upola niži do Nove godine

MInistarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović juče je izjavila da građani štednjom električne energije mogu da prepolove račune za struju tokom grejne sezone.

- Želim da podsetim građane da štede i uštede. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto. To je značajno više nego prošle godine kada je tokom grejne sezone oko milion domaćinstava mesečno ostvarivalo uštede i popuste.

Imamo dobre pokazatelje i želimo da nastavimo sa sličnim merama i u ovoj godini. Takođe, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električne energije uz nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija. Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi dok postoji mogućnost da se računi prepolove ako se obaveze izmire na vreme, rekla je ona.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.