NI LOKACIJA U CENTRU NIŠTA NE ZNAČI: Sve više kioska PROPADA, preduzetnik iz Banjaluke kaže da je OVO PROBLEM!
Kiosk, Foto: Ilustracija/Zorana Jevtić

nekad odličan biznis

NI LOKACIJA U CENTRU NIŠTA NE ZNAČI: Sve više kioska PROPADA, preduzetnik iz Banjaluke kaže da je OVO PROBLEM!

Kiosk je nekada bio unosan biznis, a danas sve više njih propada

Objavljeno:

Sve je više napuštenih kioska u BiH, pa čak u glavnoj ulici u Banjaluci. Zašto je to tako?

Kako kaže jedan preduzetnik iz Banjaluke, koji je nasledio ovaj mali porodični biznis, ni top lokacija danas ne znači mnogo.

- Najveći problem su plate. Čak i ako si jedini radnik u svom kiosku, dok platiš poreze i doprinose, uz ovakve marže, ne ostane ti dovoljno novca da bi posao bio koliko-toliko isplativ – priča sagovornik Srpske Info.

Trafika
Trafikafoto: News1/ Filip Plavčić

Uz to, ne samo u Banjaluci, nego i u drugim većim gradovima BiH, u poslednje dve decenije se promenio način života. Sve je manje šetača, a sve više ljudi koji se voze automobilom. "Motorizovani potrošači" nikad ne svraćaju u kiosk, već sve kupuju u tržnim centrima ili supermarketima, gde imaju obezbeđen parking.

- Moj otac je, recimo, svakog jutra na kiosku kupovao novine i cigarete. I ja sam, kao i on, pušač i pratim vesti, ali ne pamtim kada sam svratio do kioska – kaže Vedran iz Prijedora.

Kao i drugi njegovi vršnjaci, ne kupuje i ne čita novine - nego prati portale.

- Cigarete kupujem u tržnom centru, kada idem u nabavku hrane i kućnih potrepština – kaže Vedran.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Tamara Trajković

Neke firme su godinama držale lance kioska za maloprodaju, ne samo novina, cigareta i dopuna za mobilne telefone, nego i drugih potrepština, a javna je tajna da su im ti prodajni objekti bili dragoceni i zbog prikupljanja gotovine.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da samo kompanije koje imaju "nešto novca", danas mogu držati kioske. Za male preduzetnike, ovaj biznis je preveliki poduhvat.

– U kioscima se uglavnom prodaje akcizna roba, pre svega cigarete, a propisi su takvi da se akcize plaćaju čim nabaviš robu namenjenu za prodaju. Dakle, treba imati nekoliko hiljada maraka da ih unapred uložiš u robu. Osim toga, kada su kiosci u pitanju, troškovi su preveliki u odnosu na zaradu – objašnjava Pavlović.

Bonus video:

06:01

TRAŽITE POSAO? OVA ZANIMANJA SU DOBRO PLAĆENA, A HITNO SU IM POTREBNI RADNICI! Turinski: Srbija ima najviše otvorenih radnih mesta

(Espreso / Srpska info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.