DA LI JE OVE ZIME ISPLATIVO GREJANJE NA PELET? Ovo je detaljna računica, jedna stvar mu daje PREDNOST
Pelet, Foto: Printscreen/RTS

GREJANJE

DA LI JE OVE ZIME ISPLATIVO GREJANJE NA PELET? Ovo je detaljna računica, jedna stvar mu daje PREDNOST

Ako se kupuje na paletu, pelet je nešto skuplji nego ako se kupuje tona

Objavljeno:

Pre nekoliko godina došlo je do ekspanzije grejanja na pelet u Srbiji i mnogi su tada ugrađivali kotlove specijalizovane za ovaj energent ili su zamenjivali postojeće peći na ugalj ili drva. Gotovo svako ko je to uradio - nije se pokajao.

Većina njih će kao prvu prednost navesti praktičnost jer se lako koristi, a pritom ne prlja prostor. Drugi, ali ne manje važan benefit jeste povoljna cena jer tona košta u proseku oko 250 evra.

Domaćinstva koja koriste pelet imaće niže troškove od onih koja koriste ogrevno drvo. Njihovi troškovi će ove grejne sezone, prema AERS-U, biti 84.600 dinara i to ako se pelet sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Pelet kao energent se dobro kotira i u pogledu godišnjeg utroška energije za grejanje, te dolazi posle drveta, prirodnog gasa i uglja.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Cena peleta

Grejna sezona je počela, a što se tiče ponude na oglasima, cena peleta po toni se kreću u proseku oko 33.000 dinara. Džak peleta se kreće u proseku oko 480-550 dinara. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača i sastava.

Kako se navodi u jednom oglasu, u jednoj toni ima 67 džakova, a oni tu količinu naplaćuju 34.000 dinara, a sto posto bukov pelet se kod drugog proizvođača prodaje za 32.000 dinara.

Ako se kupuje na paletu, pelet je nešto skuplji nego ako se kupuje tona. Pa se tako na jednom sajtu mogu videti te razlike u ceni. Pa tako pelet od bukve na 1.000 kg košta 33.430 dinara, a cena za paletu je 35.100 dinara. Stoprocentni hrastov pelet košta 35.600 dinara za 1.000 kg, a 37.380 dinara za paletu.

Mešoviri pelet, odnosno onaj koji ima 30 odsto jele bez kore i 80 odsto bukve košta po toni 33.930 dinara, a paleta košta 35.626 dinara.

Za jednu grejnu sezonu domaćinstvo u proseku potroši oko 5-6 tona peleta.

Kada se grejete na pelet, uvek fali "još samo jedan džak", pa ako se ne obezbedite na vreme, možete da dođete u situaciju da u sred zime idete od stovarišta do stoarišta tražeći najpovolniju cenu ili da dođe do nestašice, što je bio slučaj prošle godine. Zato je preporučljivo upoznati se sa cenovnikom na vreme i kupiti ga pre samo grejne sezone, odnosno između letnje i zimeske sezone. Razlika između ove dve sezone može da varira oko 30-40 evra po toni.

Šta je pelet?

Pelet je biogorivo koje se dobija presovanjem ogrevnog ili drveta iz šumskog otpada (bukva, jasen, hrast, čamovina, lipa, topola i dr.), zatim strugotine, piljevine i drugog recikliranog drvnog otpada koji prolaze kroz drobilice ili peletirke.

Granule peleta su cilindričnog oblika, dugačke od 10 do 40 milimetara, a prečnik im je od 6 do 8 milimetara. A u zavisnosti od sirovine koja se koristi, ali i namene, deli se na drveni i agro pelet.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.