AKO NE BUDETE PAZILI, RAČUNI ĆE BITI OKO 113.000 DINARA: Zbog OVOGA grejanje na TA peći nije baš NAJBOLJA OPCIJA
Foto: Printscreen/Kupujem prodajem

obratite pažnju!

AKO NE BUDETE PAZILI, RAČUNI ĆE BITI OKO 113.000 DINARA: Zbog OVOGA grejanje na TA peći nije baš NAJBOLJA OPCIJA

Ovaj iznos se može dobiti ako se peći dopunjavaju korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno

Objavljeno:

Grejanje na termoakumulacione peći je jedan od tradicionalnih načina grejanja, pa se takozvane TA peći još mogu naći u mnogim zgradama. Iako im je prednost što mogu da akumuliraju toplotnu energiju sakupljenju tokom noći kada je mahom tarifa manja, ipak je to grejanje na struju, tako da troškovi mogu biti veliki, a prema AERS-u, mogu dostići iznos od 113.000 dinara mesečno!

Ovaj iznos se može dobiti ako se peći dopunjavaju korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, što je uvećeanje od 40 odsto.

S druge strane, domaćinstva koja koriste jeftinu noćnu električnu energiju imaće troškove za grejanje od 81.700 dinara tokom predstojeće grejne sezone, piše u zvaničnom izveštaju Agencije za energetiku Republike Srbije.

TA peć
foto: Printscreen/youtube/ Vesic

Oni dodaju da se građanima savetuje da dobro izoluju stambeni prostor i da promene prozore kako bi sprečili rasipanje toplote tokom grejne sezone. Takođe, prilikom biranja novih peći ili kotlova, trebalo bi izabrati one koji su energetski što efikasniji.

Kupovina TA peći

Nove TA peći su logično iz mnogo razloga bolje od polovnih, a jedan od njih je svakako to što moderne verzije koriste takozvanu kamenu vunu za izolaciju, koja nije štetna po zdravlje, dok je su u polovnim izolacija i tehnička ispravnost upitni.

Međutim, zbog cene ovih uređaja mnogi se ipak odlučuju upravo za polovne varijante. Nove TA peći koštaju i više od 100.000 dinara, u zavisnosti od veličine i grejne snage. Prosečna cena peći srednje veličine je 70.000 dinara, sudeći po sajtovima poznatih proizvođača ovih kućnih uređaja.

U oglasima na internetu se polovna termoakumulaciona peć isravna i u odličnom stanju manjih dimenzija može naći za 6.000 dinara!

novčanik
foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

Drugi oglasivač uređaj nudi za 100 evra i navodi da je peć Elind snage 3kw, kompletno servisirana, ofarbana i u odličnom stanju. Čak se i napominje mogućnost dostave na kućnu adresu po dogovoru.

Za 140 evra se može takođe kompletno "remontovana" peć, a isporuku i montažu vlasici obavljaju besplatno. Za deset evra više se prodaje CER TA peć sa mermernom pločom, postoljem i termostatom, navodi se u drugom oglasu.

Grejanje na TA peći

TA peći funkcionišu na principu akumuliranja energije, a sam uređaj se sastoji od električnih grejača koji zagrevaju šamotne blokove.

Šamotni blokovi su obloženi debelim slojem izolacije, a oko nje se nalazi limena oplata. Zahvaljujući tom izolacionom sloju sama površina peći nema tako visoku temperaturu, već postepeno tokom celog dana isijava toplotu, objašnjeno je na jednom sajtu specijalizovanom za grejna tela.

TA peć se zagreva na dva načina. Jedan je blago odavanje toplote preko površine aparata a drugi je pomoću ugrađenih ventilatora i posebnih regulatora sobne temperature (sobnog termostata) postavljenog pomoću vijaka na zid koji je suprotan od zida uz koji se nalazi TA peć i na visini od 1.5m od poda.

Bonus video: JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.