STIŽU PENZIJE SA PRVIM UVEĆANJEM PA JEDNOKRATNA POMOĆ, A ONDA... Sva povećanja na jednom mestu
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PIO FOND

STIŽU PENZIJE SA PRVIM UVEĆANJEM PA JEDNOKRATNA POMOĆ, A ONDA... Sva povećanja na jednom mestu

Već januarske penzije teku s povećanjem od 14,8 odsto

Objavljeno:

Vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto već važi od 1. oktobra, dok će uvećane penzije najstariji sugrađani dobiće vrlo skoro – početkom novembra.

Tako će prosečna penzija skočiti sa sadašnjih oko 37.800 na gotovo 40.000 dinara.

Tu nije kraj, jer već januarske penzije teku s povećanjem od 14,8 odsto i penzioneri će ih primiti početkom februara, kada će i prosečna penzija dostići cifru od oko 390 evra.

U međuvremenu, tokom zime, između dve povišice, penzioneri nisu prepušteni sami sebi – sledi im jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Ona će biti isplaćena između 25. novembra i 5. decembra, kako je najavljeno.

Svim ovim merama se ispunjavaju obećanja države da do kraja 2025. godine prosečna penzija bude od 430 do 450 evra.

U međuvremenu, zaživela je i Penzionerska kartica koja najstarijima treba da obezbedi mnogobrojne popuste u raznim oblastima koji se kreću od 10 pa sve do 60 odsto.

Penzioneri će imati popuste u trgovinama, apotekama, zdravstvenim ustanovama, prodavnicama tehničke robe, banjama, zatim jeftinije gorivo, putarine…

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Više od 650 privrednih i drugih društveno odgovornih subjekata potpisalo je sa PIO Fondom sporazume o pogodnostima i popustima za penzionere a za Penzionersku karticu prijavilo se gotovo milion penzionera.

Najstarije sugrađane, koji još nisu aplicirali za Penzionersku karticu, pozvao je da se za njene pogodnosti prijave i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da će vremenom koristi i ušteda biti sve više.

Uz to, treba imati u vidu i velika pojeftinjenja mnogih namirnica i kućnih potrepština koje se, u okviru vladine akcije „bolja cena“, mogu naći u trgovinskim lancima, korisno za sve, a naročito za penzionere.

Inače, kako je nedavno kazao ministar finansija Siniša Mali, penzije su za poslednje 2 godine ukupno za 55,8 odsto, a to će, kako je precizirao, biti odnos penzije januar 2024. -decembar 2021.

On je podsetio i da će prosečna penzija u januaru sledeće godine iznositi 389 evra, dok je 2012. godine iznosila 204 evra.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.