OVO JE SADA NAJTRAŽENIJI POSAO U SRBIJI: Plata ide i do 300.000, ne treba FAKULTET, ali ima jedna caka
Posao, Foto: Promo, Filip Plavčić

ZARADA

OVO JE SADA NAJTRAŽENIJI POSAO U SRBIJI: Plata ide i do 300.000, ne treba FAKULTET, ali ima jedna caka

Praksa pokazuje da visoke plate nisu više sinonim za stepen obrazovanja

Objavljeno:

Zarade koje su daleko od prosečnog iznosa sve su češće dostupne zanimanjima bez fakultetske diplome. Zanati su danas naročito na ceni, a kadrovi koji nude uslužne delatnosti imaju mogućnost da mesečno zarade i nekoliko hiljada evra.

"Potrebni dostavljači hrane" oglas je koji se danas može naći skoro na svakom ćošku, a portali za zapošljavanje su dokaz da industrija vapi za kadrom ovog profila. Potražnja za dostavljačima naročito je "eksplodirala" tokom pandemije korona virusa, ali se taj trend i danas nastavio. Traže se dostavljači nameštaja, materijala, robe široke potrošnje, ali su ubedljivo dostavljači hrane najtraženiji i najbolje plaćeni.

To se može zaključiti i iz oglasa za posao u kome poslodavac za kurira hrane daje platu do 300.000 dinara. Kako se navodi, od potencijalnog kandidata se ne traži radno iskustvo, nisu potrebne nikakve posebne veštine, pa čak ni cv nije obavezan. Jedini uslov je da budući radnik ima svoje vozilo, automobil, motor ili bicikl.

Dostavljač
Dostavljačfoto: Printscreeen/RTS

Plate za pojedina zanimanja idu i do 5.000 evra

Praksa pokazuje da visoke plate nisu više sinonim za stepen obrazovanja. To svakodnevno potvrđuje veliki broj oglasa, gde se bukvalno bez školske spreme nudi zarada od nekoliko hiljada evra.

U prilog tome je i nedavni oglas na domaćem portalu za pronalazak posla, gde je poslodavac za poziciju dispečera ponudio mesečnu zaradu do 5.000 evra. Zaradu "tešku" i preko 2.000 evra mogu imati frizeri, kozmetičari, kuriri, kuvari, pekari, električari, automehaničari... i mnogi drugi. Kako se kaže, uvek ima posla za one koji hoće da rade, a dodali bismo - i da zarade.

Prosečne plate za ova zanimanje kreću se oko 150.000 dinara, a u zavisnosti od kompanije, ide i do 220.000 dinara. U većini oglasa se navodi da je rad samo u 1. smeni, da su mogući bonusi, a poslodavci često obezbeđuju i smeštaj. Međutim, mnoge zanatlije tvrde da samostalno mogu da zarade i mnogo više od plate koju im nudi poslodavac, te se većina njih odlučuje da radi samostalno, ili čak i u firmi i privatno.

Mini poslovi donose platu preko 100.000 dinara

Mini poslovi, odnosno poslovi za koje nije predviđeno puno radno vreme pa se mogu raditi i dodatno, postali su danas pravi hit kao dodatni izvor prihoda, posebno što zarada može biti i preko 100.000 dinara. Za ovakve vrste poslova dnevnica je oko 50 evra.

Miloš Turinski iz portala Infostud, objasnio je nedavno da su ovo poslovi koji nemaju ugovor o radu i ne zahtevaju da radite osam sati dnevno.

- Radite određene sate, koliko posla ili iziskuje ili koliko vi možete da se posvetite poslu. To su obično poslovi koje se rade nakon standardnog i primarnog posla, dva-tri sata dnevno, kako biste dopunili vaš kućni budžet. Zapravo, ako pogledamo sada kako nam je situacija na tržištu, posao dostavljača je i te kako unosan. I mnogi su zapravo zainteresovani upravo da se bave ovim poslom - objasnio je Miloš Turinski iz Infostud-a.

Bonus video:

02:12

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.