PRED POSLANICIMA NOVI PROPISI O ZABRANI PRODAJE E-CIGARETA MALOLETNICIMA: Uskoro će se GLASATI o VAŽNIM STAVKAMA!
Trafika / ilustracija, Foto: Ilustracija/Zorana Jevtić

prodajA e-cigareta

PRED POSLANICIMA NOVI PROPISI O ZABRANI PRODAJE E-CIGARETA MALOLETNICIMA: Uskoro će se GLASATI o VAŽNIM STAVKAMA!

Proširen je predmet uređenja tako da Zakon o duvanu obuhvata i srodne proizvode koji ne sadrže duvan

Objavljeno:

Predlogom izmena Zakona u duvanu koji će se naći pred poslanicima predviđena je zabrana prodaje elektronskih uređaja za zagrevanje duvanskog i biljnog proizvoda i elektronskih cigareta mlađima od 18 godina.

U Predlogu se navodi da se uvode eksplicitne zabrane u cilju zaštite zbog posebne popularnosti elektronskih cigareta među maloletnicima.

U Zakonu o duvanu do sada nije postojala definicija elektronskih cigareta i one ne spadaju u duvanske proizvode.

- Tržište duvana i duvanskih proizvoda se kontinuirano menja i ide u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, te je Ministarstvo finansija uvidelo potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, navodi se u Predlogu izmene Zakona o duvanu.

Cigareta / ilustracija
Cigareta / ilustracijafoto: Tamara Trajković

Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona, problemi koje bi ovaj zakon trebalo da reši, odnosno ciljevi koji se ovim zakonom postižu su formiranje pravnog okvira koji će omogućiti regulisanu proizvodnju i promet novih i alternativnih proizvoda srodnim duvanskim proizvodima, zaštita maloletnih lica i javnog zdravlja i usklađivanje sa EU direktivom 2014/40/EU.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog dokumenta, proširen je predmet uređenja tako da Zakon o duvanu obuhvata i srodne proizvode koji ne sadrže duvan, a u koje spadaju tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, sa nikotinom ili bez njega, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, koji se upotrebljavaju sagorevanjem odnosno zagrevanjem, nikotinske vrećice, kao i proizvodi za vodenu lulu - arome za nargile.

Bonus video:

01:12

NAPRAVIO ČOVEK NELEGALNU FABRIKU DUVANA! Pogledajte šta je policija zatekla kad je upala u kuću u Borči

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.