Isplate na račun nisu obavezne: Plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona!
Foto: Stock

plata može i u kešu

Isplate na račun nisu obavezne: Plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona!

Penzioneri i zaposleni se sve više opredeljuju da svoju plate primaju u kovertama radije nego preko banaka, i na taj način izbegnu bankarske troškove koji na godišnjem nivou iznose najmanje 1.200 dinara
Objavljeno: 10:36h

Država već mesecima insistira da penzioneri počnu pa primaju isplate preko tekućih računa, iako nijedan propis ne obavezuje na to.

Čak se i zaposleni sve više opredeljuju da svoju plate primaju u kovertama radije nego preko banaka, i na taj način izbegnu bankarske troškove koji na godišnjem nivou iznose najmanje 1.200 dinara.

Gotovinske isplate i dalje primenjuju samo oni poslodavci koji ne plaćaju porez i doprinos na pun iznos plate. Legalna, propisno oporezovana, plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona.

- Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog - rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U Narodnoj banci Srbije potvrđuju da nijedan zakon ne propisuje da su građani za prijem plata i penzija u obavezi da imaju otvorene tekuće račune, niti da poslodavci ili država smeju u tome da ih uslovljavaju.

Međutim, na tome se insistira zato što je iz ugla poslodavca jednostavnije da radnicima isplate vrše preko tekućih računa, objašnjava Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

- U suprotnom, taj iznos bi dizali iz banke i time rizikovali da ih neko i opljačka. Transferom preko banaka zaobilaze ovu proceduru, a i većini radnika to više odgovara - kaže Atanacković.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.