DANAS JE JE POSLEDNJI ROK: Ne zaboravite da izmirite OVU OBAVEZU, kašnjenje može MNOGO DA VAS KOŠTA!
Pošta, Foto: Pošta / Aleksandra Veličković / Dado Đilas

VAŽNO!

DANAS JE JE POSLEDNJI ROK: Ne zaboravite da izmirite OVU OBAVEZU, kašnjenje može MNOGO DA VAS KOŠTA!

Danas je poslednji rok za plaćanje prve poreske obaveze u tekućem mesecu

Objavljeno:

Danas ističe rok za izmirenje prve poreske obveze u oktoboru. Tačnije danas je neophodno podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje obračunate na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za neisplaćene zarade za avgust.

Prva sledeća obaveza stiže već 5. oktobra, kada je potrebno da dostavite obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabave i narodne muzike i drugih zabavnih programa u septembru, kao i dostavljanje izveštaja o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za septembar meses i uplate sredstava.

Prema poreskom kalendaru, do 10. oktobra je neophodno podneti poreske prijave i platiti porez na premije neživotnih osiguranja i porez na dodatu vrednost od strane dužnika iz člana 10. Zakona o PDV za septembar.

Plaćanje poreza
Plaćanje porezafoto: Dado Đilas

Najveći broj poreskih obaveza stiže na naplatu 16. oktobra

Rok za najveći broj poreskih obaveza ističe 16. oktobra i to za sledeće kategorije:

  • plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za septembar,
  • plaćanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal ove godine,
  • plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za septembar,
  • podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, te podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost, na obrascu PPPDV.
Novac
Novacfoto: Profimedia

Do istog datuma je neophodno podneti obrazac PID PDV 1 za septembar. ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, poresku prijavu na obrascu PPPDV i plaćanje PDV za treće tromesečje ove godine, kao i obrazac PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u tom periodu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo.

Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za septembar, za plaćanje obračunate akcize za drugu polovinu septembra, za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za septembar i podnošenje prijave o obračunu i plaćanju akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za septembar takođe je 16. oktobar.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.