KAZNE ZA PARKIRANJE VIŠE NE KAČE NA "ŠOFERKE: Ako ih ne platite u roku stići će vam...
Automobili/Ilustracija, Foto: Marko Nikolić

oprez!

KAZNE ZA PARKIRANJE VIŠE NE KAČE NA "ŠOFERKE: Ako ih ne platite u roku stići će vam...

Vozač može da proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu

Objavljeno:

Kazne za parkiranje uglavnom platimo kad nam je jasno da smo napravili prekršaj, međutim, letos, dok su bili aktuelni odmori, ponovo su se javljali građani koji su vraćani s granica jer im je otkrivena neka zaboravljena kazna.

Iako je sada već pre sedam godina otvoren Registar neplaćenih kazni i dalje se dešavaju neprijatna iznenađenja. Zbog toga podsećamo koliko to može da vas “udari po džepu”, odnosno koliko iznose kazne za parkiranje.

Jedan od razloga zašto nismo sigurni da li nas je neko "uhvatio" dok smo se "samo na minut" parkirali nepropisno je i to što komunalna milicija, saobraćajna policija i "Parking servis" već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila.

Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

Automobil, Vožnja po kiši
foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime.

Podsećamo takođe, da korisnik ima pravo na 50 odsto popusta na cenu eDPK, ukoliko istu plati u roku od osam dana od dana isteka važenja eDPK.

Koliko tačno iznose kazne za parkiranje?

Ako korisnik parkirališta ne plati u propisanom roku, pokreće se postupak naplate potraživanja, a troškovi prinudne naplate, zakonska zatezna kamata i drugi troškovi padaju na teret vozača.

Kazna za parkiranje ili prekoračenje vremena parkiranja u prvoj, drugoj i trećoj zoni u Beogradu je 1.870 dinara. Ko ceh namiri u roku od osam dana, plaća upola manje – 935 dinara.

U takozvanoj plavoj zoni i u Zemunu, puna kazna iznosi 720 dinara, a ako se plati u roku od osam dana – 360 dinara.

Registar neplaćenih kazni je elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni odlukom prekršajnog suda ili putem prekršajnog naloga. Online možete saznati da li imate kaznu u poslednja dva meseca.

Za grad Novi Sad je slično- kazna 5.000 dinara za javne površine, odnosno 25.000 za zelene.

Bonus video:

01:02

ORGANIZATORI PONUDILI 2 OPCIJE PUTNICIMA NAKON SUDARA! Detalji stravične nesreće: Zbog OVOGA je auto krenuo suprotnom trakom!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.