NOVE VESTI VEZANE ZA POSKUPLJENJE STRUJE OD 1. NOVEMBRA: Sada se zvanično zna koliko će biti uvećani
Račun za struju, Foto: Espreso

dažbine

NOVE VESTI VEZANE ZA POSKUPLJENJE STRUJE OD 1. NOVEMBRA: Sada se zvanično zna koliko će biti uvećani

Novo poskupljenje računa za struju od 1. novembra 2023. godine

Objavljeno:

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za osam odsto što praktično znači da će računi građana biti uvećani, u zavisnosti od potrošnje, od 340 pa čak do 1.500 dinara.

To je treće poskupljenje struje u ovoj godini, po kome će kilovat sat, tokom zimske sezone za domaćinstva i male kupce, koštati 10,26 bez a sa PDV-om 14,29 dinara. Ovakav scenario je očekivan jer je deo aranžmana Srbije sa MMF po kome nas u maju 2024. godine očekuje još jedna korekcija energenata.

To praktično znači da bi domaćinstvima koja prosečno troše od 350 do 400 kilovat-časova, čiji su računi nakon majskog poskupljenja se kretali od 3.600 do 4.000 dinara, se uvećali od 340 do 400 dinara. Uz potrošnju 550 kilovata, od kojih je 350 skupih, a 200 u nižoj tarifi, novi računi za struju bi sa sadašnjih oko 6.700 dinara trebalo da “skoče” za oko 550 dinara.

Za one koji se greju na struju i troše 1600 kilovata, što je granica za plavu zonu, odnosno preko 1.800, što je prag za crvenu, novi računi će, biti uvećani od 930 do čak 1.500 dinara. Taj raspon zavisiće od toga šta koriste za zagrevanje stana ali i koliko su potrošili skupih a koliko jeftinih kilovata.

Popusti za one koji racionalno budu trošili

Sve u svemu ovo novo poskupljenje sigurno će pogoditi “džep” građana tim pre što ulazimo u zimsku sezonu kada je i potrošnja električne energije veća. Ovo tim pre što je ovo treća korekcija u ovoj godini pa ako se sve sumira, bilans je da je samo u ovoj godini kilovat skočio za čak 24 posto, što je gotovo nezabeleženo unazad godinama.

Uteha i manji udar na džep je to što će i predstojeće zime se obračunavati popust za građane od 20 do 40 posto koji budu racionalno trošili električnu energiju. Tako je bar najavila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

-Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u takozvanu nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje- rekla je Đedović Handanović.

električar, Struja
foto: Himalayan Pics / Caia Image / Profimedia

Ovaj popust važiće od oktobarskih računa a zaključno sa onim martovskim 2024. godine. Princip je isti kao i prošle godine pa će tako za uštede energije od 5 do 15 odsto, popust biti 20 procenata. Za potrošnju manju od 15 do 20 odsto, umanjenje će biti 25 odsto a za onu između 20 i 25 odsto, popust će biti od 30 procenata.

Bolje od njih će proći oni građani koji uštede između 25 i 30 odsto energije, račun će im biti umanjen za 30 posto dok će najveći popust od 40 odsto imati domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Pored toga domaćinstvima će se obračunavati i popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na obračun za isti mesec prethodne godine. Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu. Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade „Elektroprivreda Srbije“ domaćinstvima je koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine, i u tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45 odsto kupaca mesečno.

Sremska Mitrovica, Struja
foto: Grad Sremska Mitrovica

Ipak, taj popust neće važiti uz novo poskupljenje u maju 2024. godine, koje je definisano u preporukama MMF.

Iz EPSa- za “Blic Biznis” su nedavno rekli da su sve te korekcije cena struje naviše, nužnost.

- Analize proizvodne i prodajne cene su jedan od glavnih zadataka menadžmenta u saradnji sa Vladom Srbije, Ministarstvom energetike i Agencijom za energetiku. Promena cene električne energije treba da doprinese stabilizaciji poslovanja EPS, ali prvenstveno stvaranju temelja da kompanija može da investira u razvojne projekte u narednom periodu. Građani treba da znaju da cena po kojoj EPS prodaje električnu energiju je jedna od najnižih u regionu i Evropi. Višegodišnja razlika između proizvodne i prodajne cene ostavila je posledice i biće potrebno vremena da se ti efekti umanje - naveli su iz PR službi ove kompanije.

Ako je suditi po informaciji iz EPS-a ti efekti su smanjeni pred predstojeću zimsku sezonu, što bi trebalo da znači da se neće ponoviti kraj 2021. godine.

- Svi proizvodni kapaciteti EPS-a biće spremni za predstojeću grejnu sezonu. Do početka grejne sezone deponije uglja u termoelektranama biće pune i sadržaj akumulacija iznad plana, a glavni remonti u proizvodnim kapacitetima biće završeni do početka zimske sezone.

Obezbeđene su dovoljne količine uglja, deponije uglja u termoelektranama su pune, a nivo zaliha je najveći u poslednjih nekoliko godina, što daje dodatnu sigurnost. Izgradnja bloka B3 u Kostolcu teče prema predviđenom planu, probe sistema su u toku i očekuje se da novih 350 megavata bude dodatna snaga EPS u narednom periodu-navode iz EPSa.

Bonus video:

00:21

DEVOJČICA TEŠKO POVREĐENA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI U RUMI Udarila je struja od 25.000 volti kad se popela na vagon

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.