DA LI ĆE BIVŠI RADNICI DORMEA DOBITI ZAOSTALE PLATE? Sindikati tvrde da je PRIČA VRLO JASNA!
Sandi Češko, Foto: Printscreen/Youtube/Tekmovanje POPRI

OSTALI BEZ POSLA I PLATA

DA LI ĆE BIVŠI RADNICI DORMEA DOBITI ZAOSTALE PLATE? Sindikati tvrde da je PRIČA VRLO JASNA!

Češko je do pre samo godinu dana svrstavan među deset najbogatijih Slovenaca, sa imovinom vrednom 200 miliona evra

Objavljeno:

Sindikati tvrde da je priča o platama radnika Dormea vrlo jasna. Naime, posle vapaja radnika kompanije u čijem poslovanju je bio i Studio Moderna, proveravali smo šta će biti sa njihovim zaostalim platama i nemamo dobre vesti. Kako kaže naš sagovornik posle bankrota ovakvih kompanije gotovo da se nikada ne dobije zarađeno.

Radnicima kompanije "Dormeo"u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.

Nemi, ucenjeni, iz straha za svoju egzistenciju ne znaju ni kome da se obrate. Nažalost, kako je ranija praksa pokazala na ovim prostorima, crne slutnje radnika i pretpostavke da neće biti isplaćene plate radnicima Dormea, će se verovatno obistiniti:

- Ja ne znam ni za jednu firmu koja je isplatila radnike posle stečaja. Po našem zakonu radnici i njihova potraživanja su u trećem potražnom redu. Idu prvo poverioci, pa prednost imaju banke i razna potraživanja a tek na kraju imaju radnici - kaže Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).

Sandi Češko
Sandi Češkofoto: Printscreen/Youtube/Tekmovanje POPRI

Ona objašnjava da kada firma ode u stečaj ona uglavnom nema nikakvu aktivu, nema novca, i ako ima nekakvu imovinu to se uglavnom proda i prvo se isplaćuje prvi i drugi isplatni razred i tek ako ostane nešto onda dobijaju radnici.

- A po pravilu ne ostane nikad ništa i sudbina radnika takve kompanije je da posle stečaja završe na tržištu rada. Nemaju nikakvu mogućnost da se žale jer kompanija koja je u stečaju po pravilu nema nikakva sredstva i zato se najviša koplja slome na radniku - kaže sagovornica.

Ona ističe da ovo nije jedina firma koja je otišla u stečaj poslednjih godina.

I kako kaže to ni ne čudi imajući u vidu da su mnoge izazvali poremećaji tokom korone virusa, ali i rat u Ukrajini inflacija, cene energenata i objektivne okolnosti koji mnoge firme nisu mogle da izdrže.

Podsetimo, slovenački preduzetnik Sandi Češko je, inače, jedan od najbogatijih Slovenaca i "kralj" televizijske prodaje koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk uspeo da prodre u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope.

Češko je do pre samo godinu dana svrstavan među deset najbogatijih Slovenaca, sa imovinom vrednom 200 miliona evra. Kada se "ode" dublje u prošlost, Češko je nekada stajao još bolje.

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

(Espreso/Blicbiznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.