EVO GDE MOŽETE IZNAJMITI STAN U BEOGRADU AKO RADITE ZA MINIMALAC: Istražili smo trenutne ponude, KAKO VAM SE ČINI?
Stanovi, Foto: Printscreen/4zida.rs, Nemanja Nikolić

IZDAVANJE STANOVA

EVO GDE MOŽETE IZNAJMITI STAN U BEOGRADU AKO RADITE ZA MINIMALAC: Istražili smo trenutne ponude, KAKO VAM SE ČINI?

Ukoliko tražite stan u Beogradu po ceni od 100 do 200 evra, evo šta je u ponudi

Objavljeno:

Cene stanova za iznajmljivanje u Beogradu su pale u odnosu na prošlu godinu, ali još uvek nisu kao pre početka rata u Ukrajini. Ranije je pristojan stan mogao da se iznajmi za 200 evra, a do pre nekoliko meseci gotovo da je bila nemoguća misija naći na oglasima jedan po takvoj ceni.

Nakon pada od oko 20 odsto u proseku, kirije su ponovo krenule da rastu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji. Građani sa prosečnom platom moraju izdvojiti trećinu svojih mesečnih primanja za kiriju.

Ipak, ukoliko tražite stan u Beogradu po ceni od 100 do 200 evra, prema trenutnom stanju na oglasima, možete naći nekretnine uglavnom na periferiji grada, i to ne svuda.

Gde se može sa minimalcem?

Minimalna zarada u Srbiji zvanično iznosi oko 42.000 dinara (do Nove godine) i to posle povećanja od 14,3 odsto, a građani koji primaju ovoliku platu, a žive sami, za kiriju bi mogli izdvojiti maksimalno do 250 evra i to da jedva skrpe kraj s krajem do sledeće plate.

Prema našim istraživanjima, nekretnine od 100 do 200 evra možete pronaći u Kaluđerici, Borči, Petlovom brdu, Velikom mokrom lugu, na Paliluli (periferiji) ili u Sremčici, Barajevu i Batajnici.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Nešto skuplje, za 250 evra, mogu se naći nekretnine u Mirijevu, na Karaburmi, Voždovcu, Višnjičkog banji, u Žarkovu i Zemunu.

S druge strane, ako imate platu od oko 85.000 dinara mesečno, što je trenutni republički prosek, i živite sami, onda možete priuštiti nekretninu od 300 evra mesečno, a za tolike pare možete naći u Višnjičkoj Banji, delovima Karaburme, na Vidikovcu, Rakovici ili u Železniku.

1 / 3 Foto: Profimedia

Iznajmljivanje stana sa cimerom

Najisplativija opcija jeste da cimeri podele mesečne troškove i smeste se zajedno u stan sa odvojenim sobama.

Najčešći slučaj je da dvoje cimera iznajme stan od oko 40 kvadrata, koji ima dnevnu i spavaću sobu odvojeno, ovo je uglavnom opcija za koju se opredeljuju studenti.

Tako bi čak i iznajmljivanje stana bliže fakultetima, studente moglo da košta znatno manje nego da stan uzimaju sami.

Ukupni mesečni troškovi takvih stanova su oko 700 evra, što znači da bi cimeri mesečno plaćali po 350.

Sa druge strane, za stanove u naseljima koji su dalje od većine fakulteta, moguće je pronaći stan za koji je kirija 400 evra, te bi sa svim mesečnim troškovima ukupna cena bila nešto niža od 500 evra, a cimere bi stanovanje mesečno koštalo malo manje od 250 evra.

Dobar stanodavac je pola "zdravlja"

Jedan od bitnijih faktora svakako je i stanodavac. Visina kirije mnogo zavisi od dogovora i odnosa između vlasnika stanova i podstanara, tako da tu veliku ulogu igra i sreća.

Važno je napomenuti da je ova naša računica fokusirana na one koji žive sami, dok život sa porodicom sa sobom nosi i mnoge dodatne troškove.

Bonus video: ZAKUPLJUJU STANOVE, A ONDA IH PONOVO IZDAJU! Stručnjak za nekretnine otkrila kako da se zaštitite od prevaranata: Ovo je KLJUČNO

01:23

ZAKUPLJUJU STANOVE, A ONDA IH PONOVO IZDAJU! Stručnjak za nekretnine otkrila kako da se zaštitite od prevaranata: Ovo je KLJUČNO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.