VREDNOST DOLARA PONOVO RASTE: Opasno se primakao EVRU, stručnjak otkriva DA LI SADA TREBA IĆI U MENJAČNICU
Novčanik, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

vrednost evra

VREDNOST DOLARA PONOVO RASTE: Opasno se primakao EVRU, stručnjak otkriva DA LI SADA TREBA IĆI U MENJAČNICU

Ovo je zvanično deseta nedelja kako je dolar u konstantom rastu

Objavljeno: 12:15h

Vrednost američkog dolara ponovo je počela da raste, i sve više se primiče kursu evra, ako se posmatra odnos ovih valuta sa dinarom.

Ovo je zvanično deseta nedelja kako je dolar u konstantom rastu, a prethodne nedelje prema evru ojačao je za 0,2 odsto, što je blizu najvećeg nivoa u poslednjih 6 meseci. Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije trenutna vrednost dolara je 110,043 dinara, dok evro iznosi 117,20 dinara.

Dolar
Dolarfoto: Profimedia

Da li je isplativije štedeti u dolarima ili evrima?

Ako se ovako nastavi, rast dolara bi mogao da dođe do prošlogodišnjeg nivoa kada je njegova vrednost prelazila 118 dinara. Tada je zabeležena najveća vrednost dolara u poslednjih 20 godina. Vrednost evra baš tih dana bila je 117,3.

Jačanje dolara 10 nedelja zaredom nije zabeleženo već 10 godina. Kurs dolara porastao je i prema 6 najvažnijih svetskih valuta. Tokom prethodne nedelje prema evru je ojačao za 0,1 odsto, prema japanskoj valuti za 0,4 odsto na 148, 37 jena.

Kada je reč o dolaru kao valuti ekonomisti su vrlo skeptični, naročito kada se radi o štednji i ulaganju, zbog čega smo proveravali da li je isplativije štedeti u dolarima ili evrima u ovom trenutku. Stručnjaci pak smatraju dolar vrlo nesigurnom valutom.

- Isplativost niko ne može da vam garantuje. Većina naših građana kupuje male količine novca, tako da je svejedno. Vrednost dolara je vrlo nestabilna, ali kada su velike količine novca u pitanju, tada je bitno obratiti pažnju. Ljudi treba da se drže svojih dosadašnjih navika, rekao je ranije za Blic Biznis profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

 Ljubodrag Savić
Ljubodrag Savićfoto: Printscreen/youtube/ Novo jutro

Savić je tada rekao ne veruje da će dolar u budućnosti mnogo jačati, ali i da postoji realna mogućnost za slabljenje evra.

Kurs dinara prema evru i dolaru
Kurs dinara prema evru i dolarufoto: PRINTSCREEN/NBS

- Prognoze za budućnost, takođe je teško uspostaviti, ali što se tiče dolara ne verujem da će u budućnosti mnogo jačati, ali postoji i realna mnogućnost za nastavak slabljenja evra, nastavlja Savić.

- Kurs odražava ekonomske razlike između država. Amerika je jedna od najjačih i najstabilnijih država na svetu, trenutna svetska kriza pogađa i nju, ali ne u tolikoj meri kao Evropu. Posledice krize svakako će više osetiti Evropa, jer se Amerika trenutno mnogo bolje snalazi, što je i mogući razlog za ovakav odnos i vrednost valuta, zaključuje Savić.

Dolar
Dolarfoto: Uprava carine

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić saglasan je sa tim da o isplativosti pri kupovini dolara, sada i ubuduće, niko sa sigurnošću ne može da govori.

- Vrednost dolara godinama oscilira, vrlo je rizično bilo šta prognozirati i garantovati.

Kakav je uticaj rasta dolara na nas?

Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog Instituta i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, objasnio je još prošle godine da čak i ako se nastavi trend rasta dolara, to neće mnogo uticati na našu državu i građane.

- Nema to mnogo uticaja na nas, kao ni negativne posledice, jer smo mi mnogo manje izloženi ovoj promeni u odnosu na Evropu, jer je kod njih razmena u valuti dolar znatno veća. Tako da im je uvoz znatno skuplji - rekao je Nikolić.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.