OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Važna informacija za sve građane Srbije
NBS, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

kredit u srbiji

OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Važna informacija za sve građane Srbije

Nova odluka NBS ograničava kamate na stambeni kredit, a olakšice kreću od oktobra

Objavljeno: 18:10h

Ukoliko ste korisnik prvog stambenog kredita u svom životu sa promenljivom kamatnom stopom, i ako ugovoreni iznos kredita ne prelazi preko 200.000 evra, vaša rata će počevši od oktobarske biti ograničena u narednih 15 meseci, odlučila je danas Narodna banka Srbije. Praktično, kako ističu iz NBS, na ovaj način rate na kredite biće manje od 10 do 25 odsto!

Na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora Narodna banka Srbije donela je ovu odluku o novoj pomoći države, tj. Odluku o privremenim merama za banke koja se odnosi na stambene kredite sa fizičkim licima. Takođe će biti promena i kod odobravanja novih kredita nakon stupanja na snagu ove odluke.

Kako piše u saopštenju NBS, kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto.

NBS
NBSfoto: Stefan Jokić

Sa druge strane, kod stambenih kredita koji su zaključeni posle 31. jula 2022. godine, do stupanja na snagu ove odluke, i čija je inicijalna kamata veća od pomenutih 4,08 odsto, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate.

Primer rate sa ograničenom kamatom

Iz NBS su naveli i primer ograničene rate za kredite a vi je možete pogledati u nastavku:

Iznos kredita: 100.000 evra

Period otplate: 25 godina!

Datum uzimanja kredita: 01.12.2021. godine

Kamata pre ograničenja: 6M euribor+ 3 odsto (~6,95 odsto)

Rata pre ograničenja: 694 evra

Banka
Bankafoto: Printscreen/RTS

Kamata posle ograničenja: 4,08 odsto

Rata posle ograničenja: 532 evra

Propisana su ograničenja i za kredite koji se odobre posle stupanja na snagu ove Odluke

Iz NBS navode da su za kredite koji se budu odobravali nakon stupanja na snagu ove Odluke predviđena i sledeća ograničenja:

kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu

Banka
Bankafoto: Printscreen/RTS

kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%

- Dodatno, Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i korisnike sa fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu, koja kod kredita zaključenih nakon 5. decembra 2011. godine iznosi do 1%, a kod kredita koji su zaključeni pre tog datuma je često ugovarana i uvećem procentu, pišu iz NBS.

Bonus video:

01:09

OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI! Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(Espreso/ Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.