ZBOG "MULJAŽE" SRBINA, KOMPANIJA KOD NAS OTIŠLA U STEČAJ: Ovo su VELIKE TAJNE poznatog TRGOVAČKOG LANCA!
Kompanija C&A, Foto: Artur Bogacki / Alamy / Alamy / Profimedia

"Mi služimo onima koji se voze tramvajem"

ZBOG "MULJAŽE" SRBINA, KOMPANIJA KOD NAS OTIŠLA U STEČAJ: Ovo su VELIKE TAJNE poznatog TRGOVAČKOG LANCA!

Tekstilna kompanija C&A osnovana je 1841. godine, a prva prodavnica otvorena je u Sneeku 1860. godine

Objavljeno:

U skoro svakom većem gradu postoji filijala brenda C&A u kojoj je svako bar jednom kupovao.

Kompanija koja se zalaže za pristupačnu modu iza sebe ima više od 180 godina istorije mode.

C&A su inicijali dvojice osnivača kompanije, braće Clemensa i Augusta Brenninkmeijer. Dva brata su ušla u trgovinu tekstilom iz nužde. Brenninkmeijeri su zapravo bili zemljoradnička porodica iz Metingena u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Nemačka.

Da bi dopunili praznu kasu i ne bi gladovali, dva brata su se angažovala kao trgovci suknom u Holandiji. I danas svi članovi porodice imaju holandski pasoš.

C&A ima dugu istoriju

Tekstilna kompanija C&A osnovana je 1841. godine, a prva prodavnica otvorena je u Sneeku 1860. godine. Tek 1911. godine otvorena je prva ekspozitura u Nemačkoj u Berlinu. Sada postoji više od 399 C&A filijala u Nemačkoj.

Sedište kompanije je u Dizeldorfu. Sa bogatstvom procenjenim na 25 milijardi evra, Breninmajjeri su jedna od najbogatijih porodica u Evropi, pišu nemački mediji.

Napravio je revoluciju u svetu mode

C&A se smatra osnivačem konfekcijske mode. Početkom 20. veka moderna odeća u robnim kućama i radnjama šivana je samo po meri bogatih.

C&A je ovo promenio uvođenjem standardizovanog sistema veličina (današnje konfekcijske veličine) i principa samoposluživanja. To je bila prava revolucija u to vreme.

 C&A
C&Afoto: Artur Bogacki / Alamy / Alamy / Profimedia

"Mi služimo onima koji se voze tramvajem", bio je tadašnji moto brenda C&A.

Pored toga, C&A je bila jedna od prvih tekstilnih kompanija koja je proizvodila u zemljama sa niskim platama.

Porodični kodeksi

Unutar porodičnog klana postoji strogi kodeks kojeg se moraju pridržavati svi koji rade u kompaniji.

Dvojica osnivača su postavila jasna pravila, na primer, da svi muški potomci moraju da rade u kompaniji, a da se žene ne mešaju u sve.

Osim toga, porodica do danas živi strogo katolički, što zahteva izvesnu skromnost. Porodični moto "Eendracht maakt Macht – jedinstvo znači moć" važi i danas.

Izolovani od javnosti

Porodica je donedavno živela izuzetno stidljivo i izolovano od javnosti. Sve do 1990. godine broj C&A filijala nije ni objavljen.

Čak i za zaposlene, u kompaniji su godinama postojala određena pravila. Na primer, među zaposlenima nisu bile dozvoljene romantične veze. Međutim, sada u kompaniji ne rade svi članovi porodice.

Međutim, svako ko odluči da nastavi karijeru u porodičnom biznisu mora da prođe jednogodišnji program obuke. Do sredine 1980., muški potomci (ženama u to vreme još nije bilo dozvoljeno da rade u kompaniji) živeli su sa domaćicom u zajedničkim stanovima na gornjim spratovima robnih kuća C&A pod strogim pravilima: bez alkohola, bez devojaka, bez automobila ili druge ekstravagancije. To više ne postoji, kao i mnoga druga stara pravila.

Danas svako u društvu ima šansu, muško ili žensko, religiozno ili ne.

C&A se ne može naslediti

Posebnost klana: akcije u kompaniji ne mogu se naslediti.

Vlasnik C&A Maurice Brenninkmeijer je nemačkim medijima objasnio princip: "Ako dam ostavku, prodaću svoje akcije nakon određenog vremena. Ako moja deca žele da uđu u radnu snagu, moraju se prijaviti za posao, biti primljena i napredovati kroz program obuke. Njihova dostignuća i razvoj moraju se zasnivati na njihovom imenu, a ne prezimenu. I samo ako su potom unapređeni na rukovodeću poziciju na osnovu njihovih individualnih zasluga i vrednosti, oni su pozvani u grupu vlasnika i mogu zauzvrat kupiti akcije."

Pored toga, svaki Brennikmeijer koji se vodi kao vlasnik u kompaniji ima spoljnog nadzornika.

Podsetimo, prošle godine je Kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila insolventnost i pokrenula stečajni postupak. Na sajtu su objavili da nemaju drugi izbor, da su žrtva prevare, a država ih je tužila za prevaru falsifikovanja kineske robe tešku 6 miliona evra.

Bonus video:

01:14

JEDNA OD NAJVEĆIH KRIPTO BERZI PROGLASILA BANKROT! Stručnjak obrazložio razloge: Zloupotrebili su brzopletost investitora!

(Espreso / FENIX-MAGAZIN/SČ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.