VIŠE NOVCA ZA PLATE, PENZIJE, POMOĆ MAJKAMA I RETKE BOLESTI: Rebalans BUDŽETA donosi NOVE OLAKŠICE!
Ministarstvo finansija, Foto: Printscreen/N1

rebalans budžeta

VIŠE NOVCA ZA PLATE, PENZIJE, POMOĆ MAJKAMA I RETKE BOLESTI: Rebalans BUDŽETA donosi NOVE OLAKŠICE!

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je rebalans budžeta nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju

Objavljeno:

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu usvojen je u Skupštini Srbije. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je rebalans budžeta je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na današnjoj sednici Narodne skupštine usvojen je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je rebalans budžeta nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Dodao je da su poslanici opozicije "hteli da spreče usvajanje rebalansa budžeta kojim se daje mogućnost penzionerima da dobiju veće penzije, prosvetarima i medicinskim sestrama da dobiju veće plate, majkama i deci da dobiju pomoć od 10.000 dinara".

Kako je istakao, rebalansom će biti omogućene veće plate za zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti. Mali je rekao da od 1. oktobra građane očekuju veće penzije, do kraja ovog meseca isplata 10.000 dinara za sve majke i samohrane očeve, te da rebalans donosi i 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za poljoprivrednike, ali i dodatnih 3,9 milijardi za retke bolesti i lečenje u inostranstvu.

"Želimo da ostavimo našoj deci bolju budućnost. U narednom periodu ćemo na sednici Parlamenta imati i budžet za 2024. godinu i izborićemo se za još jedno povećanje penzija, za povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru za oko 10 odsto, za još više novca da gradimo našu lepu Srbiju! Ostvarićemo obećanje predsednika Aleksandra Vučića da će do 2025. godine prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija 430 evra. To je važno za građane Srbije i od toga ne odustajemo!“, zaključio je Mali danas pred narodnim poslanicima.

Siniša Mali
Siniša Malifoto: Ministarstvo finansija

"Rebalans predložen zbog bolje naplate prihoda"

Iz Ministarstva finansija navode da je rebalans budžeta predložen zbog boljih rezultata, pre svega zbog bolje naplate prihoda, a rebalans podrazumeva i niži deficit nego što je planirano inicijalnim budžetom. Prihodi budžeta su, kako je obrazloženo, veći za 60,6 milijardi dinara. Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a, a što je smanjenje u odnosu na planiranih 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara.

"Kako je obrazloženo ranije, počev od 1. septembra će biti povećane plate za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra će biti povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto. Penzije će biti povećavane u dva navrata, od 1. oktobra za 5,5 odsto, i od 1. januara 2024. godine za 14,8 odsto, što čini kumulativno povećanje od 21,1 odsto. Istovremeno, plate za sve zaposlene u javnom sektoru će od 1. januara biti veće za oko 10 odsto", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se rebalansom budžeta obezbediti i sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i da ti projekti znače dalji rast BDP-a, privlačenje investitora, poboljšanje kvaliteta života građana.

"Rebalansom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno je dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, što je 5,6 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka podignuta sa inicijalnih 545,5 milijari, na 584,6 koliko iznosi sada, odnosno 7,2 odsto BDP", navodi se u saopštenju.

"Sredstva za izgradnju auto-puteva, pruga, bolnica, škola"

Ističe se da će navedena sredstva za javne investicije biti iskorišćena za izgradnju auto-puteva, pruga, mostova, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja, škola.

"Među kapitalnim projektima za koje se nalaze sredstva u predlogu rebalansa budžeta su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radovi na izgradnji beogradskog metroa, brza saobraćajnica Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor), saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica, Dunavska magistrala (Požarevac - Golubac), autoput E-763 deonica Preljina - Požega, Moravski koridor deonica Pojate - Preljina, autoput Beograd - Sarajevo, deonica Niš - Pločnik, kao deo autoputa Niš – Merdare", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će deo sredstava biti namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa poljoprivrednicima. Predloženim rebalansom predviđena su ukupna izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 114,4 milijardi dinara. To je povećanje od 34,7 milijardi u odnosu na inicijalni budžet za ovu godinu.

"Više novca će se izdvojiti i za retke bolesti i lečenje u inostranstvu – u tu svrhu je izdvojeno dodatnih još 3,9 milijardi dinara", navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

(Espreso /Ministarstvo finansija / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.