DANAS PROVERITE NOVINE U SVOJIM BANKAMA: Naknade za usluge mogu biti veće, nemojte da vas iznenade
Banka, Foto: Printscreen/RTS

obratite pažnju!

DANAS PROVERITE NOVINE U SVOJIM BANKAMA: Naknade za usluge mogu biti veće, nemojte da vas iznenade

Ono što je dobra vest jeste da je NBS tada, kao ključnu meru, usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama

Objavljeno:

Sve banke koje posluju u Srbiji od danas mogu da "odmrznu“ tarifnike i da iznose tarifa i naknada vrate na nivoe koji su važili do 1. septembra 2022. godine. Razlog za to je što danas, nakon godinu dana, ističe tzv. džentlmenski dogovor između Narodne banke Srbije i banaka da ne menjaju (ne povećavaju) naknade do 1. septembra 2023.

Naime, banke su pre tačno godinu dana poslušale preporuku NBS da sve naknade za platne usluge građanima koje su povećale od 1. januara 2021. godine umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre uvećanja, i to počev od 1. septembra 2022.

Dobra vest - osnovni račun 150 dinara

Od tog datuma "teče" i obećani rok od jedne godine u kom neće menjati iznose svojih tarifa i naknada.

Ono što je dobra vest jeste da je NBS tada, kao ključnu meru, usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama. Njome je definisan minimalan paket usluga u okviru računa sa osnovnim uslugama, koji obuhvata platne usluge potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, a čija je naknada ograničena na 150 dinara. To se ni sada neće menjati.

Takođe, NBS je tom prilikom propisala i obavezu za banke da obaveste Narodnu banku o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju. Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije.

Banka
foto: Printscreen/RTS

Međutim, ako bilo koja banka od danas odluči da "odmrzne“ tarife i naknade i vrati ih na nivoe od pre 1. septembra 2022. godine, dakle one koji su bili uvećani od 1. januara 2021. godine, o tome ne mora da obavesti ni NBS, ni klijente, jer se to vodi kao "obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom“.

- Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine, te da to ne predstavlja povećanje tarifa kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom – objasnili su nedavno za 24sedam u NBS.

Upravo to da će već od 1. septembra vratiti naknade na ranije (veće) iznose, za 24sedam potvrdili su iz nekoliko banaka.

- Samo ako NBS ne bude na neki način opet "intervenisala“ i preporučila bankama da ne podižu naknade, inače je to izvesno. Imamo visoku inflaciju, sve je poskupelo, troškovi rastu, pa je logično da se poveća i cena bankarskih usluga – rekli su ranije za 24sedam u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

Za sada je jedino Banka Poštanska štedionica zvanično objavila da neće menjati tarife.

- Iako 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, što omogućava Banci da primenjuje tarife koje su usvojene pre avgusta 2022. godine, Banka Poštanska štedionica je odlučila da i u narednih godinu dana zadrži umanjene tarife u odnosu na važeći tarifnik - naveli su u ovoj banci.

Kolike će biti nove "cene"?

Iako tačni iznosi novih/starih tarifa nisu ujednačeni u svim bankama i zavise od politike same banke, u odnosu na to kako su podizale svoje tarife, novi cenovnici mogu izgledati ovako:

Naknada za održavanje tekućeg računa u proseku je u većini banaka, nakon povećanja u 2021. i 2022. iznosila oko 350 dinara, da bi od 1. septembra prošle godine bila smanjena na oko 245 dinara. Dakle, sada će se naknada održavanja tekućeg vratiti na oko 350 dinara (sem osnovnog paketa koji ostaje ograničen na 150 dinara), s tim da shodno potrebi klijenta može biti i veća (čak i do 800 dinara).

Takođe, naknada za izdavanje serije čekova po starom tarifniku može biti 300 dinara, izdavanje kartice po hitnom postupku 400 dinara, isporuka kartice na kućnu adresu 800 dinara...

Da se od sutra naknade banaka „ne povećavaju, već vraćaju na prethodni nivo“ istakla je i Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ona je naglasila da će banke same odlučiti da li će i kada iznose naknada vratiti na pređašnji nivo, povećati ih ili zadržati na sadašnjem nivou.

- Bitno je napomenuti da se u promeni koja nastupa sutra ne radi o povećanju bankarskih usluga, već o vraćanju na stari iznos. Naime, dogovorom Narodne banke Srbije i poslovnih banaka iz avgusta prošle godine je utvrđeno da banke u narednih godinu dana neće povećavati cene platnih usluga građanima a da one koje su cene povećale od januara 2021. godine do tada, vrate cene na nivo od pre povećanja, odnosno umanje za najviše 30 odsto - objasnila je za Tanjug Marina Papadakis.

(Espreso/24sedam/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.