DA LI SU POLOVNE KNJIGE ZAISTA JEFTINIJE OD NOVIH? Istražili smo detaljno cene i evo šta smo OTKRILI!
Prodaja knjiga, Foto: Aleksandra Čolić

detaljna računica

DA LI SU POLOVNE KNJIGE ZAISTA JEFTINIJE OD NOVIH? Istražili smo detaljno cene i evo šta smo OTKRILI!

U susret novoj školskoj godini smo detaljno istražili, a onda i uporedili cene novih kompleta knjiga različitih izdavača i cene polovnih kompleta kod uličnih prodavaca u Kosovskoj

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Kao i svake godine u ovo vreme, kupovina knjiga za školarce veliki je izdatak za kućni budžet. Dok su đaci iz Beograda od ove godine mirni s obzirom na to da je najavljeno da će dobiti besplatne udžbenike, roditelji đaka ostalih mesta u Srbiji će morati za ovu stavku da izdvoje između 2.000 i 20.000 dinara.

Ulični prodavci u Kosovskoj ulici, kod kojih se decenijama u toku avgusta i septembra prave redovi, ove godine, s obzirom na situaciju, nemaju toliko posla, ali kako kažu "dođe po koji roditelj iz okoline Beograda".

Polovni udžbenici
Polovni udžbenicifoto: Espreso

Iskustva roditelja su da se kupovinom polovnih knjiga može uštedeti nekoliko hiljada dinara, pa se pre odlučuju da kupe knjige kod uličnih prodavaca nego u knjižari.

Iz tog razloza smo istražili kolika je cenovna razlika između kompleta novih i polovnih knjiga. Moramo naglasiti da cene ne mogu biti precizne, jer, na primer, cena polovne knjige zavisi od stanja, dok cena nove knjige zavisi od izdavača.

Polovne knjige

Kod uličnih prodavaca u Kosovskoj ulici, kompleti knjiga za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koštaju između 2.000 i 4.000 dinara.

S obzirom na veći broj predmeta, pa samim tim i veći broj knjiga, cene polovnih kompleta za starije đake od petog do osmog razreda osnovne škole kreću se između 3.000 i 10.000 dinara.

Đaci starjih razreda osnovne škole uglavnom kupuju knjige na komad, a tako po komadu koštaju između 400 i 600 dinara, zavisi naravno kolko je knjiga očuvana", objašnjava za Espreso jedan od uličnih prodavaca u Kosovskoj.

Kosovska ulica
Kosovska ulicafoto: Espreso

Prema rečima sagovornika, takva je situacija i kod učenika srednjih škola. Kako kaže prodavac, retko koji stariji đak dođe i traži komplet.

Knjige uglavnom svi stariji učenici kupuju pojedinačno, ali ako bismo računali koliko bi koštao ceo komplet za gimnazijalca, to izaže negde oko 8.000 dinara, a ako bi učenik tražio knjige bez oštećenja, to bi ga koštalo i preko 12.000 dinara", objašnjava nam sagovornik.

Učenici srednjih stručnih škola kao i svake godine prolaze "najskuplje", s obzirom na broj predmeta. Prema rečima sagovornika cene po komadu koštaju između 700 i 1.000 dinara, pa ceo komplet polovnih knjiga može da košta i preko 15.000 dinara.

Nove knjige

Što se novih kompleta tiče, cene i ovde varijaju u zavisnosti od toga koji je izdavač u pitanju, ali najviše variraju zbog broja knjiga koji nastavnici traže.

Ukoliko kupujete knjige od samo jednog izdavača, cena je najniža, ali gotovo nijedna škola ne daje đacima knjige od jednog izdavača, pa kompleti budu skuplji.

Polovne knjige
Polovne knjigefoto: Espreso

Na primer, ako računamo komplet knjiga od samo jednog izdavača, cene su između 4.000 i 5.000 dinara, ali sa kombinacijom ostalih izdavača, roditelje će komplet koštati minimum 7.000 dinara.

Pojedine škole pored spiskova udžbenika koji će se koristiti u školskoj godini objavile su i cene istih, a računica kaže da komplet za peti razred košta oko 15.500 dinara, za šesti oko 17.000, a za sedmi i osmi i preko 18.000 dinara. U ove cene nisu uračunate sve stavke, poput geografskog atlasa za koji treba izdvojiti oko 1.000 dinara.

Upoređivanjem cena udžbenika različitih izdavača zaključujemo da se ne razlikuju mnogo, ali se razlikuje broj knjiga koji traže nastavnici. Tako na primer pojedini nastavnici srpkog jezika traže samo čitanku, dok u drugim školama traže i radnu svesku i gramatiku.

Prodaja novih knjiga
Prodaja novih knjigafoto: Aleksandra Čolić

Kada su u pitanju knjige za srednje škole, gimnazijski udžbenici staju i preko 1.000 dinara po komadu, dok za pojedine stručne predmete u srednjim stručnim školama treba dati i 2.000 dinara. Ako računamo da gimnazijalci imaju preko 16 predmeta, gde za pojedine predmete profesori zahtevaju i po dva udžbenika, kompleti mogu da koštaju i preko 20.000 dinara. Učenici srednjih stručnih škola imaju čak i veći broj predmeta, pa cena ovih kompleta bude i skuplja od 20.000.

Bonus video:

02:58

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.