SMEŠTAJ ZA STUDENTE MOŽE DA SE NAĐE I ZA 100 EVRA: Ovo su najjeftinije opcije, ali nisu svi spremni na takav život
Izdavanje stanova, Foto: Printscreen/4zida.rs, Nemanja Nikolić

udar na budžet

SMEŠTAJ ZA STUDENTE MOŽE DA SE NAĐE I ZA 100 EVRA: Ovo su najjeftinije opcije, ali nisu svi spremni na takav život

Na sajtovima za oglase, sve češći su oni kojima neko oglašava sobu za iznajmljivanje studentima

Objavljeno:

Pred početak nove akademske godine studenti uveliko traže smeštaj za narednih godinu dana. Ukoliko niste uspeli da obezbedite mesto u studentskom domu, cena smeštaja mogla bi da bude pravi udar na budžet. Proverili smo koje su najjeftinije opcije za stanovanje studenata u Beogradu.

Studentski domovi svakako su najbezbolnija opcija, međutim nisu svakome dostupni jer je za mesto u domu brucošima neophodan odličan uspeh u školi, a studentima starijih godina visok broj ESPB bodova. Na sajtovima za oglase, sve češći su oni kojima neko oglašava sobu za iznajmljivanje studentima. Naravno, svaki oglas nudi zakupcima korišćenje kuhinje i kupatila.

Iako se za sobe traži mesečna kirija i plaćanje režija, cene rente uglavnom su i duplo niže od rente stanova. Međutim, pojedini vlasnici iznamljuju sobe i po ceni za koju je moguće iznajmiti čitavu garsonjeru.

Iznajmljivanje sobe podrazumeva da živite sa stanodavcem, te se mali broj studenata na ovu opciju odlučuje.

Stanovi, kupovina stana, Prodaja stana
foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/4zida.rs

Kako je za Nova.rs rekao jedan od vlasnika stana koji iznajmljuje sobu, na oglas se javlja mali broj ljudi.

„Zovu me roditelji, koji bi radije plaćali sobu svom detetu koje studira, međutim odustaju jer deca to neće. Studenti su više okrenuti opciji da dele stan sa cimerima nego da iznajme sobu, ali ja eto računam na roditelje da donesu odluku da deci plaćaju sobu. Povoljnije je to dosta“, priča vlasnik stana za Novu.

Cene soba

Sobe u Beogradu izdaju se uglavnom za 140-150 evra. Pored mesečnog zakupa, obaveza zakupca je i da izmiri deo mesečnih režija. U oglasima se ne navodi konkretno koliki deo režija je na zakupcu da izmiri, te se pretpostavlja da se taj deo troška odnosi na polovinu mesečnih računa.

Svega par oglasa nudi studentima sobu za 100 evra i za trošak režija pored toga. Radi se o sobama u stanovima koji su na lokacijama koje nisu blizu centra grada niti fakulteta. Takođe, kroz ta naselja ne prolazi dovoljno veliki broj autobusa gradskog prevoza, te ona nisu dovoljno dobro povezana sa drugim delovima grada.

Neki vlasnici stanova traže mesečni zakup sa svim troškovima, pa bi vas onda cena iznajmljivanja sobe koštala oko 170 evra.

Međutim, neki stanodavci za mesečnu rentu sobe traže čak 200 evra, a pored toga i plaćanje dela mesečnih režija.

Jedan od vlasnika oglasa koji sobu izdaje baš po toj ceni, za Nova.rs je rekao da visoka cena kirije za njega znači da će dobiti pouzdanog zakupca.

„Za niže cene zakupa mogli bi da se prijave svakakvi ljudi, znamo kakvi studenti umeju da budu. Kada stavim višu cenu, to mi je neki garant da će zakupac biti uredan i pouzdan“, priča naš sagovornik.

stan, zgrada, izdavanje
foto: Profimedia

Cene rente

Garsonjera u Beogradu može da se iznajmi za najmanje 200 evra. Reč je o stanovima manje kvadrature, ispod 30 kvadrata i nalaze se u naseljima u udaljenijem kraju Beograda, odnosno nisu u blizini nijednog fakulteta i lošije su povezani prevozom sa ostatkom grada.

Kirije za garsonjere od oko 35 kvadrata kreću se uglavnom između 300 i 350 evra. Ipak, na lokacijama u neposrednoj blizini fakulteta ili u naseljima koja su dobro povezana sa centrom grada – kirije mogu biti i iznad 400 evra.

To znači da bi studenti koji žive sami, samo za stan izdvajali mesečno između 400 i 500 evra, u zavisnosti od lokacije gde iznajme stan.

Iznajmljivanje stana sa cimerom

Kako su cene kirija visoke, najisplativija opcija jeste da cimeri podele mesečne troškove i smeste se zajedno u stan sa odvojenim sobama.

Najčešći slučaj je da dvoje cimera iznajme stan od oko 40 kvadrata, koji ima dnevnu i spavaću sobu odvojeno.

Tako bi čak i iznajmljivanje stana bliže fakultetima, studente moglo da košta znatno manje nego da stan uzimaju sami.

Ukupni mesečni troškovi takvih stanova su oko 700 evra, što znači da bi cimeri mesečno plaćali po 350.

Sa druge strane, za stanove u naseljima koji su dalje od većine fakulteta, moguće je pronaći stan za koji je kirija 400 evra, te bi sa svim mesečnim troškovima ukupna cena bila nešto niža od 500 evra, a cimere bi stanovanje mesečno koštalo malo manje od 250 evra.

00:37

DOSTA STRANACA JE OTIŠLO IZ BEOGRADA, STANOVI SU OSTALI PRAZNI Tasić analizira: Cene padaju, ali još nisu došle na normalan nivo

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.