5 MILIONA DINARA PREDUZETNICIMA OD DRŽAVE I EU: Konkurs je raspisan, a ovo su uslovi
Fabrika, Foto: Beta

obratite pažnju

5 MILIONA DINARA PREDUZETNICIMA OD DRŽAVE I EU: Konkurs je raspisan, a ovo su uslovi

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja dužnost ministra privrede, i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, obišli su danas preduzeće "Eko-san" povodom raspisivanja javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. godini.

Projekat "Srbija i EU – Oprema za privredu" zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske Unije. U okviru programa, Ministarstvo privrede je danas raspisalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde dinara. Preduzeća mogu da konkurišu za pomoć u iznosu do 25 odsto neto vrednosti opreme, maksimalno do 5.000.000 dinara.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

Preduzeće "Eko-san" je, prema rečima Malog, korisnik ovih sredstava od prošlogodišnjeg konkursa, a novac su iskoristili za nabavku solarnih kolektora i panela koji donose višestruku uštedu električne energije.

- Impresioniran sam svime što je urađeno, ovo je bilo prvo privatno preduzeće u SFRJ u ovoj oblasti. Ovakav preduzetnički duh menja Srbiju, a mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnici, su osnova razvoja naše ekonomije - rekao je Mali.

On je izrazio zahvalnost na pomoći Evropske unije u ovakvim projektima koji, kako je rekao, doprinose poboljšanju poslovanja, povećanju efikasnosti i profitabilnosti što ostavlja više novca za ulaganja u dalji razvoj i povećanje plata.

Banka
foto: Printscreen/RTS

On je pozvao mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnike, da iskoriste ovaj javni poziv u kome do 25 odsto investicija čine bespovratna sredstva, 70 odsto čini kredit ili lizing, dok su pet odsto sopstvena sredstva.

- To su izuzetno povoljni uslovi, banke koje su u sistemu uzimaju samo zalog na opremu koja se nabavlja, a oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine da bi bila povoljnija za nabavku - rekao je Mali.

On je istakao da je ovo samo jedan od konkursa plasiranih ove godine, te podsetio da je Ministarstvo privrede već izašlo sa konkursom za podršku za razvojne projekte, za proširenje proizvodnje, za start ap preduzeća i za mlade, te najavio i konkurs za žensko preduzetništvo koji će biti raspisan u ponedeljak 28. avgusta.

- Ukupno, to je 3,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava koje obezbeđujemo kako bismo podstakli i osnažili naša mikro i mala preduzeća - rekao je Mali.

On je poručio da Srbija ove godine beleži rast BDP-a, da su javne finansije potpuno pod kontrolom, da je udeo javnog duga u BDP-u na današnji dan samo 50,8 odsto, te da je u junu Srbija imala 2.367.000 zaposlenih što je, kako je rekao, pola miliona ljudi više nego pre samo 10 godina uprkos koroni, fiskalnoj konsolidaciji, energetskoj krizi, konfliktu u Ukrajini i svim ostalim nedaćama.

Siniša Mali
foto: TV Pink Printscreen

- Naša zemlja je i dalje lider u zapošljavanju u regionu, zato nam je ovaj konkurs važan. Pozivam mikro, mala preduzeća, preduzetnike da se javljaju na konkurse, da iskoriste pogodnosti, da rade na proširenju proizvodnje, na inovativnosti - zaključio je Mali.

Emanuele Žiofre rekao je da je firma „Eko-san“ pravi primer kako mogu da se na dobar način iskoriste prilike kako bi jedno preduzeće jačalo i postalo konkurentnije na tržištu.

- Koristili su sredstva EU, IPA fondove, fondove za inovacionu delatnost, programe za opremu, subvencije i pomoć od države. Pravi su primer kako kada se iskoriste sve te mogućnosti mala preduzeća mogu da rastu i razvijaju se - rekao je Žiofre.

On je istakao da EU smatra da su mala i srednja preduzeća kičma srpske ekonomije i zato smo, kako je rekao, do sada već uložili 250 miliona evra u različite vrste pomoći ovom sektoru.

- Nastavićemo da se bavimo time, bićemo još ambiciozniji kako bismo pomogli da se srpska privreda približi evropskoj i da se integriše u jedinstveno evropsko tržište - poručio je Žiofre.

Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

Vlasnik i direktor preduzeća “Eko-san” Zoran Dunđerski rekao je da je veliki deo uspeha ove firme na našem i stranom tržištu proistekao iz toga što su u poslednjih nekoliko godina imali pomoć države i Evropske unije, čime su, kako je istakao, uspeli da povećaju proizvodnju i poboljšaju kvalitete svojih proizvoda.

- To je veliki uspeh jer je plasiranje naših proizvoda na tržište EU jedan mukotrpan put. Firma je osnovana pre 33 godine, ima 30 zaposlenih samo u ovom pogonu, a očekujem da se u budućnosti okrenemo ozbiljnijim programima. Budućnost je pred nama sada kada imamo izvoz - zaključio je Dunđerski.

Od 2015. godine, od kada se sprovodi program podrške malim preduzećima, do sada, pomoć je dobilo 4.121 malo preduzeće i preduzetnika ukupne vrednosti 9,3 milijardi dinara. Ukupna vrednost investicija ovih odobrenih zahteva iznosi 44,8 milijardi dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.