CENA PARADAJZA U AVGUSTU BASNOSLOVNA: Kilogram ide i do 350 DINARA, a spuštanje cene jedino u POSEBNIM PRILIKAMA
Paradajz, Foto: RINA

inflacija?

CENA PARADAJZA U AVGUSTU BASNOSLOVNA: Kilogram ide i do 350 DINARA, a spuštanje cene jedino u POSEBNIM PRILIKAMA

Cena paradajza po kilogramu postaje neizdrživa za prosečnog građanina

Objavljeno:

Iako je sezona u jeku cena paradajza na srpskim pijacama ide i preko 300 dinara po kilogramu.

Zavisno od grada cena se kreće od 130 dinara koliko košta na leskovačkim pijacama, dok je u Beogradu od 200 do čak 350 dinara što nije bilo ranijih godina kada se kilo paradajza moglo kupiti za 50, najviše 100 dinara.

Prodavačica na Kalenić pijaci u Beogradu kaže da je cena ove sezone visoka pre svega zbog nepogoda, poplava koje su nas zadesile, a onda i sadašnjih suša koje dugo traju.

Paradajz
Paradajzfoto: Profimedia

- Cvet je otpao, rod je dosta smanjen u odnosu na ranije, a procenjuje se negde oko 30 odsto manje roda. Ipak, ima ga i mi smo zadovoljni u odnosu na vremenske proilike kakve su nas zadesile - kaže prodavačica za TV Prva i dodaje:

- Berba će trajati sigurno još ceo septembar jer smo mi kasnije zasadili i imamo i drugu turu koja je bolja. Zalivanje ide često i zato je dobar. Lično kod mene dolaze kupci koji znaju našu robu tako da što se naše tezge tiče održavamo sredinu i cenu od 250 dinara za kilo tako da smo zadovoljni i mi i kupci.

Napomenula je i da paradajz prioizvode u okolini Leskovca pored Jablanice.

Paradajz
Paradajzfoto: RINA / Privatna arhiva

- Stigla je i prva paprika, donela sam je iz polja, nisam je ni obrisala, tu su prve četiri kutije. Za sada se mušterije samo raspituju za cenu i ja kažem rano je još da žure da kupuju za zimnicu samo je bitno da znaju da će je biti - kazala je prodavačica i dodala:

Popularna sorta

Čeri paradajz 500, 600 dinara

Na pijacama širom Srbije se prodaje i popularna sorta "čeri paradajza" koji je čak duplo skuplji od običnog. Kilogram se kreće od 500 do 600 dinara.

- Sa malom većom mi spustimo i cenu, bitno da je roba kako treba, najopasnije je kad kupite pa bacite - poručila je prodavačica.

Bonus video:

00:44

Vino ili paradajz

(Espreso/ Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.