DANAS STIŽU PARE! Proverite da li imate pravo, evo kada možete po isplatu
Besplatne akcije, Foto: Zorana Jevtić

VAŽNO

DANAS STIŽU PARE! Proverite da li imate pravo, evo kada možete po isplatu

Podsetimo da su svi punoletni građani pre desetak godina dobili od države po pet akcija NIS-a

Objavljeno:

Kompanija NIS (Naftna industrija Srbije) isplaćuje danas 24. avgusta, kao što je već najavila, dividendu svim akcionarima u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji.

To je 121,8 dinara neto po svakoj akciji, a ovaj novac dobiće svi građani Srbije koji poseduju akcije ove kompanije.

Podsetimo da su svi punoletni građani pre desetak godina dobili od države po pet akcija NIS-a. Ukoliko ih nisu prodali, sledi im po osnovu dividendi 610 dinara.

Pare od dividendi...

Takođe, i kompanija "Telekom Srbija“ donela je u julu odluku o isplati dividende za 2022. godinu, i to u ukupnom bruto iznosu od 6,72 milijarde dinara. Pravo na taj novac imaju svi vlasnici akcija kompanije, a bruto iznos je 8,4 dinara po akciji.

Kako su građani Srbije u periodu od 2010. do 2012. dobili i po 31 akciju Telekoma, njima sleduje 226 dinara dividende ove godine samo na osnovu tih akcija.

Sa svim ovim novim uplatama po osnovu besplatnih akcija, sve građane koji do sada nisu podigli novac na računima čeka oko 7.000 dinara samo na ime dividendi.

Inače, više od 4,8 miliona građana Srbije dobilo je u periodu od 2010. do 2012. godine besplatne akcije, i to po 31 akciju "Telekoma Srbija", pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla“. Takođe, građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto više od 14.000 dinara.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako do novca?

Sama procedura dolaska do novca je vrlo jednostavna. Naime, novac od dividendi građani mogu da podignu na šalterima preduzeća "Pošta Srbije" uz obavezno pokazivanje lične karte.

Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividendi. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija građani koji ih nisu prodali, a to žele, mogu da dobiju samo ukoliko sada te deonice prodaju. To je moguće takođe u Pošti, i to davanjem naloga za prodaju, a novac će leći na račun u roku od nekoliko dana.

Inače, podizanjem novca samo od dividendi ne gubite pravo na akcije, ali ni pravo na dividende koje će kompanije nastaviti da isplaćuju i u narednim godinama.

Sadašnja vrednost akcija

Jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi sada vredi 724 dinara, pa pet akcija, koliko je svaki građanin dobio pre deset godina, sada ukupno vredi 3.620 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.950 dinara.

Prilikom prodaje ovih akcija sada biste mogli da zaradite 5.570 dinara.

Građanima je ranije na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda, a dividende su tokom prethodnih nekoliko godina uplaćivale kompanije NIS, Aerodrom i Telekom. Kada se sve to sabere (vrednost akcija i sve dosadašnje dividende), dobija se iznos od 14.270 dinara.

Bonus video:

29:52

USIJANJE DANA - 17.12.2020. - MILAN KRKOBABIĆ - Koliko penzionerima znači pomoć države?

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.